Elena C. are 30 de ani și doi copii. În 2008, însărcinată cu fetița, a decis, împreună cu soțul ei, să se mute din casa socrilor și să aibă casa lor. Singura soluție era creditul. „Prețurile tot creșteau. Am zis să ne grăbim. Inițial banca mi-a spus că mă încadrez la 30.000 de euro. Nu puteam cumpăra nimic cu acești bani. Ulterior, BNR a ridicat gradul de îndatorare de la 30% din venit la 70% din venit. Atunci m-au sunat de la bancă (Banca Românească) și mi-au spus că îmi pot oferi echivalentul la 150 de mii de euro, însă doar în franci elvețieni“, a mărturisit femeia, într-un interviu acordat revistei Capital. Astfel, în câteva zile Elena C. și-a cumpărat cu credit în franci elvețieni, un apartament de 3 camere, de 64 de metri pătrați, în cartierul Obor, din sectorul 2 al Capitalei. Rata lunară a fost de 2.200 de lei. „Costul creștea în fiecare lună. Astăzi rata a ajuns la 3.200 de lei pe lună. Am plătit și 4.000 de lei în 2010. Au fost luni în care am trăit din pensia bunicii pentru că leafa se ducea pe rate. Cu toate acestea, ratele sunt plătite la zi“, a mărturisit Elena. Până astăzi, spune ea, a achitat echivalentul a 60 de mii de euro din casă și ar mai aveam de achitat, cu tot cu dobânzi, circa 250 de mii de euro. Despre riscul valutar ne-a spus că a fost asigurată de bancă de stabilitatea francului elvețian. „Nu aveam experiența creditului și nici cultură economic. Nu au fost deloc înțelegători. Am încercat negocierea. Însă varianta lor aducea costuri suplimentare“, a adăugat Elena. Astăzi, apartamentul evaluat atunci la 150 de mii de euro, costă 70 de mii de euro. Elena spune că își dorește să scape de povara creditului chiar dacă înseamnă să stea în chirie. „O dau fără remușcări. Vrem să trăim liniștiți. Cred că vom fi primii care vom trimite notificare băncii pe 13 mai“, a adăugat Elena.

Povești parcă trase la indigo

Ionuț Călin este un alt român „fript“ de povara creditului în franci elvețieni. În 2007, a contractat tot de la Banca Românească un împrumut echivalentul a 54 de mii de euro, și a dat un avans echivalentul a 21 de mii de euro băncii. Cu banii, și-a cumpărat un apartament de 2 camere (38 de metri pătrați) în cartierul Colentina din Capitală. Rata lunară a fost de 700 de lei pe lună iar un franc elvețian costa 2,1 lei. Astăzi, rata sare de 1.500 de lei pe lună, respectiv aproape 80% din venitul lunar al lui Ionuț. Până acum, spune el, a achitat 50 de mii de euro băncii. Și ar mai avea de achitat, în următorii 26 de ani, dacă ar păstra casa, 75 de mii de euro. „Mi s-a dublat rata. Francul elvețian nu va scădea. Am încercat să negociey cu banca însă mi-au oferit doar soluții mult mai costisitoare față de ce plătesc acum. Ei m-au convins să iau credit în CHF. Mi-au spus că e o monedă stabilă“, a mărturisit Ionuț.

Reacțiile adverse

Săptămâna trecută, cursul euro leu s-a depreciat până la pragul de 4,5 lei pentru un euro. Analiștii estimează că moneda națională se va deprecia după intrarea în vigoare a legii, pentru că băncile vor fi nevoite să schimbe capitalul din lei în valută pentru a face provizioane pentru creditele acordate înainte de criză. Într-o conferință de presă, organizată săptămâna trecută, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a admis că deprecierea leului ar putea să fie influențată și de legea dării în plată. „Cursul este determinat de piață, iar piața poate să sufere multiple influențe. Dacă analiștii în piață susțin o asemenea corelație, probabil că au mai multe informații decât noi. E posibil să fie legată de această influență legislativă“, a spus guvernatorul.

2,1 era cursul leu/franc elvețian, în anul 2007, care a ajuns, la începutul anului trecut, la valoarea de 4,5 lei/CHF