Cel mai probabil titlurile de stat vor avea scadenţa la doi ani sau trei ani, pentru că titlurile de stat cu scadenţe mai mici, vândute în prezent băncilor, au ajuns la randamente sub 2% pe an şi ar putea să nu fie suficient de atractive pentru populaţie, încât să asigure succesul acestui proiect pilot, au apreciat aceleaşi surse.

În prezent, titlurile cu scadenţa la trei ani, achiziţionate de băncile comerciale care acţionează ca dealeri primari, au randamente între 2,40% şi 2,60%.

Titlurile de stat pentru populaţie vor fi oferite la un interval scurt de dobândă, spre exemplu 3% – 3,10%, şi plasate printr-un proces competitiv sau la un interval scurt de preţ, mecanismul fiind oarecum asemănător ofertelor publice de succes Electrica sau Romgaz.

Ministerul Finanţelor Publice va lansa titluri de stat adresate persoanelor fizice, care vor fi emise pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti, potrivit unei hotărâri aprobată, miercuri, în şedinţa de Guvern.

Titlurile pentru persoane fizice, ca instrument de retail, sunt utilizate de majoritatea ţărilor Uniunii Europene. Titlurile de stat pentru populaţie nu au mai fost emise din anul 2005, când acestea se distribuiau prin trezoreriile locale într-o formă materializată.

Noul instrument va reprezenta o alternativă sigură de investiţie/economisire pentru populaţie, garantată de statul român, iar titlurile de stat vor fi emise în formă dematerializată (dreptul de proprietate se evidenţiază într-un cont de titluri deschis în evidenţele intermediarului autorizat), a precizat MFP.

Ministerul Finanţelor urmează să selecteze un grup de instituţii financiare care vor acţiona ca intermediari şi vor asigura distribuţia emisiunii în rândul investitorilor. Titlurile de stat vor putea fi cumpărate în mod direct, iar ulterior vor putea fi tranzacţionate pe bursă.

Preşedintele BVB, Lucian Anghel, a declarat că principalele avantaje oferite de titlurile de stat pentru populaţie sunt scutirea de impozitul de 16% şi faptul că vor putea fi vândute pe bursă oricând înainte de scadenţă.

SURSA: Agerpres