Preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, şi-a dat demisia din Consiliul de Administraţie al Credex Finanţări, societatea cu birouri de creditare în magazinele Altex, fiind înlocuit de Radu Octavian Topliceanu, director aria persoane fizice la Raiffeisen.

Demisia lui Groningen a fost aprobată de adunarea generală extraordinară a acţionarilor Credex încă din 2 octombrie 2009, dar hotărârea a fost publicată abia ieri în Monitorul Oficial. Noul consiliu de administraţie l-a numit preşedinte pe Răzvan Munteanu, vicepreşedintele Raiffeisen, un bancher cu multă experienţă, care a deţinut o funcţie similară şi la Citibank.

Raiffeisen Bank deţine 30% din acţiunile Credex, societate controlată de omul de afaceri Dan Ostahie prin firma olandeză Bomenveld BV. Schimbările în conducerea societăţii au fost aprobate odată cu transformarea Credex din instituţie financiară nebancară (IFN) în broker de credite şi consultant de afaceri. Societatea a fost radiată de BNR din registrul IFN şi nu mai are voie să acorde direct credite.

Potrivit hotărârii adunării generale extraordinare a acţionarilor, obiectul principal de activitate al Credex Finanţări se schimbă din „Alte activitati de creditare” (acordarea de credite de consum), care se radiază, în „Activităţi auxiliare intermedierilor financiare, exlusiv activităţi de asigurări şi fonduri de pensii”. Se radiază, de asemenea, câteva obiectee secundare de activitate, astfel încât Credex nu se va mai ocupa cu finanţarea tranzacţiilor comerciale, operaţiuni de factoring, scontare, forfetare, emiterea de garanţii şi asumarea de aranjamente, inclusiv garantarea creditului, emiterea şi administrarea de cărţi de credit.

Activităţi noi, nume schimbat

În viitor, activitatea principală va consta în principal, potrivit hotărârii acţionarilor, în prestarea de servicii de consultanţă, intermediere şi administrare legate de activitatea de creditare. Credex va avea si două noi obiecte secundare de activitate, urmând să ofere „consultanţă pentru afaceri şi management” şi să presteze „activităţi ale agenţilor de colectare şi birourilor de raportare a creditelor”. Acestea se vor adăuga activităţilor de cumpărare, vânzare şi închiriere pe piaţa imobiliară şi celor de leasing.

După eliminarea abrevierii I.F.N., denumirea societăţii va fi „Credex Finanţări S.A.”. Dacă aceasta nu va fi acceptată, se va verifica disponibilitatea la Registrul Comerţului si se va alege, in această ordine, din următoarea listă: Credex Finance SA, Credex ProFinance SA, Credex Consult SA, Credex Activ SA, Credex Professional SA

Transformarea în broker de credit scuteşte Credex de majorarea capitalului social şi de cerinţele de provizionare impuse IFN-urilor de Banca Naţională. Activitatea instituţiei, care acorda credite în special pentru clienţii Altex, s-a redus anul trecut odată cu cea a lanţului de magazine, fiind închise birouri de creditare în locaţiile la care Altex a renunţat. La finele anului 2008, Credex avea o cifră de afaceri de peste 110 milioane de euro şi peste 100.000 de clienţi, după câţiva ani de expansiune a creditului „doar cu buletinul”.