"Pe ordinea de zi a şedinţei noastre de astăzi avem măsuri care prevăd relaxarea fiscală, măsuri sociale şi de asemenea creşterea salariului minim. Sunt chestiuni extrem de importante pe care noi le-am avut prevăzute în programul de guvernare, sunt lucruri pe care ne-am angajat să le facem şi astăzi este primul pas în ceea ce înseamnă implementarea programului de guvernare, un program care a fost votat (…) de majoritatea românilor", a spus Grindeanu la începutul şedinţei de Guvern. 

Totodată, premierul a salutat deciziile Parlamentului de joi privind eliminarea impozitelor pe pensiile mai mici de 2.000 de lei şi a CASS pentru pensii. "Sunt lucruri care vin în completarea măsurilor pe care noi astăzi le vom adopta", a declarat Sorin Grindeanu. 

Conform Agerpres, prim-ministrul Grindeanu i-a solicitat ministrului Finanţelor, Viorel Ştefan, ca să fie menţinută "balanţa între ceea ce înseamnă cheltuieli şi venituri". 

"Domnule ministru al Finanţelor, m-am uitat atent pe (…) nota de fundamentare şi v-aş ruga de fiecare dată, aşa cum aţi făcut şi acum (…), această balanţă între ceea ce înseamnă cheltuieli şi venituri să fie menţinută. Şi ca şi exemple pe care le-am extras, eliminarea plafonului CASS pentru cei cu salarii de peste 5 ori salariul mediu. Aici avem undeva în jur de 36.000 de beneficiari. Veniturile cresc cu 500 de milioane de lei – deci nu vorbim doar de cheltuieli -, care ar acoperi eliminarea CASS pentru venituri din investiţii şi alte activităţi şi de asemenea creşterea salariilor pentru sectorul de cultură, pe care astăzi îl adoptăm. 500 de milioane venituri pe partea asta cu plus, cheltuieli cu minus. De asemenea, un plus pe venituri de 1,4 miliarde, prin eliminarea plafonului CAS pentru cei (…), de asemenea, cu salarii de 5 ori mai mari, care ar acoperi creşterea pensiei minime de la 400 la 520 de lei de la 1 martie, transportul gratuit CFR pentru toţi studenţii şi mai mult decât dublarea burselor de la 83 la 201 lei, 1,4 miliarde cu plus pe venituri, 1,4 miliarde pe aceste măriri", a spus Grindeanu. 

El a făcut referire şi la creşterea salariului minim de la 1 februarie. 

"Creşterea salariului minim, de asemenea, de la 1 februarie, pe care îl adoptăm astăzi, de la 1.250 de lei la 1.450 de lei înseamnă un plus ca venituri de un miliard, care ar acoperi 70% din costurile generate de creşterea punctului de pensie de la 1 iulie la 1.000 de lei", a mai spus Sorin Grindeanu. 

Premierul a anunţat că în perioada următoare vor mai fi adoptate măsuri pe Codul fiscal. 

"În perioada următoare, vom mai adopta, conform calendarului pe care îl avem, măsuri de acest tip – nu doar noi, ci şi în Parlament -, măsuri pe Codul fiscal, astfel încât tot ceea ce ne-am angajat în faţa oamenilor să punem în practică", a mai afirmat Grindeanu.