Băncile chinezeşti au înregistrat un profit total înainte de taxe de 292 miliarde de dolari în 2013, sau 32% din câştigurile globale din industria bancară, a anunţat luni revista britanică 'The Banker', care a prezentat clasamentul anual al primelor 1.000 de bănci din lume, în funcţie de profit şi de soliditatea capitalului.

În 2013, profiturile globale au urcat cu 23% faţă de 2012, la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, datorită câştigurilor record de 55 miliarde de dolari raportate de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China Construction Bank, Agriculture Bank of China şi Bank of China, creditorii chinezi fiind în topul primelor zece bănci din lume.

Urmează băncile din SUA, care au înregistrat profituri totale de 183 miliarde de dolari, sau 20% din valoarea câştigurilor pe plan mondial. Băncile din zona euro au contribuit cu doar 3% la profiturile totale ale industriei bancare, în scădere faţă de un nivel de 25% înaintea crizei din 2008. Băncile italiene au pierdut 35 miliarde de dolari din profiturile totale, cea mai slabă performanţă a unui stat din clasamentul „The Banker”.

În 2013, băncile din Japonia au înregistrat profituri totale de 64 miliarde de dolari, cele din Canada, Franţa şi Australia câte 39 miliarde de dolari fiecare, Brazilia – 26 miliarde de dolari şi Marea Britanie – 22 miliarde de dolari.

Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) a rămas şi în 2013 în fruntea topului primelor 1.000 de bănci din lume, în timp ce China Construction Bank a urcat de pe locul cinci pe locul doi. Urmează băncile americane JPMorgan şi Bank of America şi grupul britanic HSBC.

Sursa: Agerpres