Primăria din Oradea, vizată de un atac Ransomware. Unele activităţi au fost suspendate

În urma atacului de tip Ransomware, Primăria din Oradea a anunțat că nu se poate efectua nicio operaţiune, cu excepţia încasărilor de taxe şi impozite, în Sala Ghişeelor de la parterul instituţiei.

De asemenea, primăria informează că atacul respectiv a criptat o parte din date. Totuși, instituţia informează că 100% din date vor fi recuperate din backup, durata restaurării acestora luând însă mai mult timp.

Sistemul de management documente nu va fi operaţional

Totodată, sistemul de management documente CID nu va fi operaţional până la restaurarea completă a acestora. În momentul de față se fac verificări continue pentru rezolvarea rapidă a problemei. Numărul de atacuri cibernetice de tip ransomware ţintit (atacuri care urmăresc răscumpărare, atunci când hackerii criptează informaţii private şi le blochează accesul unor victime alese, care de cele mai multe ori sunt corporaţii, agenţii guvernamentale şi organizaţii municipale ) a crescut cu 767% din 2019 în 2020, reiese dintr-un raport realizat de compania de securitate cibernetică Kaspersky în rândul utilizatorilor săi.

Hackerii au atacat anterior interlopii

Amintim că Nat Mincă, unul dintre liderii clanului Sadoveanu, a fost atacatat anterior de hackeri. Acesta s-a plâns că a devenit victima unei infracțiuni. Rivalul Duduienilor, bănuit că a plănuit uciderea lui Emi Pian, s-a trezit că nu-și mai poate accesa contul de socializare pe care-l deținea de mai bine de un deceniu și jumătate.

Mincă și-a dat seama că a devenit victima unor hackeri, așa că s-a grăbit să-și anunțe prietenii să nu cumva să răspundă la posibilele mesaje care ar putea veni de pe contul vechi.

„În legătură cu contul meu de Facebook pe care l-am avut vreo 15 ani, acum câteva zile mi-a fost spart și furat. Dacă primiți mesaje de pe el, să știți că nu sunt eu. Cred că e deconectat deja, mi l-au deconectat. Mi-a fost furat contul de Facebook, ăla vechi, Nat Mincă și ăsta e noul meu cont de Facebook.

Se mai întâmplă și pe la casele mai mari. Nu știu ce putea să facă cu contul meu. Acum 2 zile mi-au spart parolele, mi-au spart tot și mi-au luat contul. Cine, nu știu! Dintr-o dată, n-am mai putut să-l accesez”, a povestit Nat Mincă pe noul lui cont de socializare.

Sursă foto: Dreamstime