Decizia luată de ADP oradea vine în cadrul unei noi campanii demarate prin intermediul căreia producătorii vor fi îndemnaţi să lucreze doar cu flori naturale şi materiale vegetale, biodegradabile.

Directorul general al ADP Oradea, Liviu Andrica susține că plasticul nu se degradează și nici nu poate fi tocat sau reciclat, iar transmiterea deșeurilor costă destul de mult. El le recomandă tuturor utilizatarea de flori naturale, dar și de materiale vegetale.

”Am demarat această campanie prin care nu mai dăm voie în cimitir cu coroane din plastic şi sârmă, pentru că plasticul nu se degradează nici în sute de ani, nu pot fi tocate şi reciclate ca şi compost, iar trimiterea tonelor de asemenea deşeuri la deponeul oraşului costă foarte mult.

Recomandăm doar coroanele – mai mici – din flori naturale şi materiale vegetale, jerbe sau buchete de flori, acestea fiind, de fapt, un omagiu viu, adevărat, pentru sufletele celor răposaţi”, a declarat, pentru Agerpres, directorul general al ADP Oradea, Liviu Andrica.

Totodată, acesta a mai adăugat că printre gunoaiele de la cimitir se regăsesc și coroanele de plastic, iar în fiecare zi au loc circa 10 înmormântări, iar la unele dintre ele se adună chiar și o sută de coroane.

„De la introducerea colectării selective, pe noi ne costă 553,24 lei depunerea unei tone de deşeuri nereciclabile la groapa de gunoi. Iar costurile pe lună se ridică undeva la 60.000 lei. Cantitatea de deşeuri produsă în cimitir trebuie redusă,” afirmă directorul.

Acesta a mai adăugat că una din măsurile viitoare, dacă va creşte gradul de încărcare cu coroane, va fi scumpirea taxei practicate pentru igienizare, plătită de aparţinători.

De menționat este faptul că directorul ADP a observat pe morminte unele coroane cu flori din plastic uriaşe, ”menite să arate sentimentele faţă de cel decedat sau familia acestuia”. În acest context, el susține că afecţiunea şi regretul faţă de cel plecat se pot manifesta şi în alte modalităţi decât prin a etala o cât mai mare coroană din plastic.

Semnificația florilor de plastic

De cealaltă parte, preotul conferenţiar universitar Miron Erdei, doctor în Teologie, a explicat, pentru sursa citată semnificaţia florilor depuse la morminte ori la ceremonii comemorative.

Potrivit acestuia, floarea este simbolul vieții, iar verdeața simbolizează viața care este și dincolo. Totodată, el susține că floarea este dovada dragostei, dar și a atașamentului.

El a mai adăugat că florile de plastic nu au suflet și nu aduc nimic folositor persoanelor adormite ci doar o cheltuială inutilă.

”Totul porneşte de la viaţă. Floarea este simbolul vieţii. Tot ce este verdeaţă simbolizează viaţa. Viaţa care este şi dincolo. Prin acest gest spiritual noi mărturisim că credem în viaţa de dincolo. Floarea este şi o dovadă a dragostei, al ataşamentului faţă de cineva. Când oferi flori cuiva dovedeşti că ai un sentiment frumos faţă de acel om.

Floarea este şi un reflex al dorului, pe care noi, românii, îl avem atât de bine conturat, cu privire la cei dragi, la cei plecaţi, care mai sunt în lumea aceasta sau s-au mutat dincolo. Floarea vie este un mesager, prin parfumul ei, prin energia sa, prin duhul său, pe care o sacrificăm pentru a ne transmite gândurile, emoţiile în lumea subtilă.

Or, dacă folosim coroane din flori de plastic, fără suflet, nu se mai întâmplă nimic folositor, doar cheltuială inutilă. E un kitsch, ca să-i spunem pe nume. Eu nu am agreat niciodată florile din plastic, nici în biserică, nici altundeva”, a declarat, conferenţiarul pr. Erdei Miron.

Propunerea directorului ADP Oradea

În acest context, directorul ADP, Andrica vine cu o propunere. Mai exact, el recomandă înlocuirea coroanelor cu jerbe naturale fără inserţii din sârmă sau cu buchete de flori care pot fi reciclate prin tocare şi transformate în compost.

El a adăugat că mărimea coronei nu contează atât de mult cât contează prezența persoanelor și sentimele pe care le au pentru cel pierdut.

”O atitudine corectă în această privinţă poate avea un efect pozitiv atât asupra sănătăţii noastre, printr-un mediu mai curat, cât şi asupra economiei, prin reducerea costurilor cu depozitarea acestor tipuri de deşeuri. Dorim ca prin gestul dvs. să fiţi un exemplu demn de urmat pentru cei care participă la înmormântări.

Cu toţii trebuie să conştientizăm că nu mărimea coroanei contează, ci mai mult prezenţa la aceste evenimente şi sentimentele care ne animă,” le-a transmis directorul ADP.