Bursa Romana de Marfuri (BRM) a organizat, joi, la sediul sau central din Bucuresti, prima sedinta de tranzactionare pe piata energiei electrice, informeaza un comunicat al Bursei. In cadrul primei sedinte de tranzactionare pe piata energiei electrice, brokerul initiator Ennet Group a lansat ordine de cumparare pentru o cantitate de 87.840 mega wati, respectiv 10 mega wati in regim banda (cantitatea de energie consumata este aceeasi in permanenta si nu variaza in functie de ore sau zile), cu livrare in perioada 01.03.2007 – 29.02.2008, cu data de incepere a livrarii 01.03.2007 ora 0:00. Tranzactia a ramas insa neincheiata, deoarece nu s-a ajuns la o valoare comun acceptata a pretului.

Pentru acest ordin de cumparare a existat o singura oferta de vanzare din partea societatii Inteltra desfasurandu-se astfel o negociere publica directa intre cele doua parti. Oferta financiara a vanzatorului a pornit de la valoarea de 184 lei pe mega wat si a scazut pana la valoarea de 179,5 lei pe mega wat, ceea ce reprezinta o variatie de 2,5%, se arata in comunicat. Pretul initial de cumparare al societatii Ennet Group s-a cifrat la 148 lei pe mega wat, iar in urma negocierii a crescut cu 7% pana la valoarea de 159 lei pe megawat. Desi ambele parti au negociat direct si au modificat oferta si cererea initiala, nu s-a ajuns la o valoare comuna, astfel incat nu a existat posibilitatea incheierii contractului bursier. BRM considera ca era dificil de realizat contractul in conditiile evidente de lipsa de energie ieftina mai ales cu un termen de incepere a livrarii cu data de 01.03.2007.

Potrivit BRM, retinerea manifestata de potentialii furnizori si producatori de energie electrica de a participa la aceasta prima sedinta de tranzactionare in ringul bursier al BRM poate avea ca o prima cauza, interpretarea eronata a Ordinului 408/2006 dat de fostul minsitru al economiei si comertului Codrut Seres, prin care se adminte un singur operator al pietei de energie electrica si anume, OPCOM. La inceputul lunii februarie BRM a depus o contestatie la Consiliul Concurentei prin care solicita “eliminarea prevederilor restrictive” ale Ordinului 408/2006 prin care producatorii sunt obligati sa vanda energia electrica prin OPCOM, societate controlata de stat.

BRM detine insa, avizul favorabil emis de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), care permite organizarea acestor tranzactii in ringul sau. Cu toate acestea ministrul actual al economiei si comertului Varujan Vosganian, declara recent, ca nu cunoaste o alta piata in afara de OPCOM pe care sa se poata vinde energie electrica.

Totodata, in ceea ce priveste Legea Energiei Electrice nr. 13/2007, BRM a solicitat ANRE licentierea, sustinand ca demersul Bursei privind tranzactionarea energiei electrice vine in sprijinul actorilor din piata, asigurand, prin mecanismele propuse, eficientizarea si transparentizarea procesului de liberalizare a pietei de energie electrica.

Exceptand BRM, mai exista piata de energie electrica administrata de OPCOM, cu trei componente – piata centralizata pentru contracte bilaterale (PCCB), piata pentru ziua urmatoare (PZU) si piata de echilibrare.

Sursa: Capital 22 Februarie 2007