Slovacia intenţionează să testeze toţi cetăţenii cu vârste mai mari de 10 ani, în cadrul măsurilor de combatere a COVID-19, a anunţat sâmbătă premierul de la Bratislava, Igor Matovic, într-o conferinţă de presă.

Deocamdată nu este clar dacă testarea la nivel naţional va fi obligatorie sau voluntară.

În jur de 2.000 de cazuri noi pe zi

Testele urmează să aibă loc în următoarele două weekenduri, dintre care în 24-25 octombrie în principalele focare din ţară, iar în 31 octombrie-1 noiembrie în restul regiunilor.

Potrivit TASR, Matovic a promis că va demisiona dacă acest program de testare la scară naţională va eşua.

”Sunt dispus să renunţ la această testare, dar apoi voi alege demisia mea”, a spus el.

Slovacia a raportat sâmbătă 1.968 noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, recordul zilnic înregistrându-se în ziua anterioară, cu 2.075 de cazuri.

De la începutul pandemiei, în Slovacia s-au înregistrat 28.268 de cazuri de COVID-19, scrie g4media.ro.

Reglementările cu privire la intrarea pe teritoriul slovac

Trebuie precizat că în Slovacia este în vigoare starea de urgență începând cu data de 1 octombrie 2020 pe o perioadă de 45 de zile.

Regimul de carantină obligatorie în instituţii de stat sau în regim electronic, cu folosirea aplicaţiei mobile, a fost suspendat; se recomandă autoizolarea la domiciliu, în anumite situaţii.

Frontierele Slovaciei rămân deschise, iar reglementările cu privire la intrarea pe teritoriul acestui stat rămân, de asemenea, neschimbate și după data de 15 octombrie 2020, anunță MAE.

Urmare măsurilor adoptate de Ungaria, punctele de trecere a frontierei cu acest stat operează după cum urmează:

– punctul de trecere a frontierei slovace cu Ungaria de la Rusovce – Rajka (autostradă, pentru transport internațional de pasageri și marfă, tranzit) funcţionează 24 de ore pe zi;

– punctul de trecere Rajka (drumul vechi) funcționează zilnic între orele 06:00 – 08:00 şi 15:00 – 17:00.

Țările aflate pe ”lista verde”

Începând cu data de 18 septembrie 2020, toate persoanele care intră pe teritoriul Slovaciei şi care au vizitat una din ţările de risc din UE, care nu sunt menționate pe „lista verde”, trebuie fie să prezinte un test molecular negativ tip RT-PCR pentru COVID-19, care să nu fie mai vechi de 72 de ore, fie să intre în autoizolare la domiciliu, reședință sau locul de staționare, cu obligația de a se înregistra pe site-ul http://korona.gov.sk./ehranica la intrarea în Slovacia și să păstreze certificatul de înregistrare pentru un eventual control al poliției slovace.

După cel puțin 5 zile de izolare, trebuie să efectueze un test molecular tip RT-PCR pentru COVID-19. Dacă rezultatul testului este negativ, se poate ieși din izolare. În cazul în care persoana nu prezintă simptome specifice COVID-19, izolarea se poate încheia în a 10-a zi de izolare, fără efectuarea vreunui test pentru COVID-19. Izolarea se aplică și celorlalte persoane din aceeași locuință. Copii sub 3 ani sunt exceptați de la testare.

Persoanele care revin în Slovacia din ţări de risc din afara UE, cum ar fi Ucraina sau Serbia, trebuie să intre în autoizolare la domiciliu/reşedinţă alături de toate persoanele care locuiesc la acelaşi domiciliu, să se înregistreze la adresa de internet: https://korona.gov.sk/ehranica/ şi să efectueze un test pentru COVID-19, după a 5-a zi de izolare. Testul trebuie să fie negativ pentru permiterea ieșirii din izolarea obligatorie.

Lista statelor cu risc redus („lista verde”) cuprinde: Austria, Bulgaria, Canada, Cipru, Danemarca, Insulele Feroe, Elveţia, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Islanda, Liechtenstein, Lituania, Letonia, Monaco, Norvegia, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, San Marino, Slovenia, Suedia, Ungaria și Vatican, precum şi Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Republica Coreea, China.

Toate celelalte ţări, care nu sunt menționate mai sus, sunt considerate ţări de risc („lista roşie”).

Foto: INQUAM / Octav Ganea