Slovacia a aprobat miercuri dezvoltarea şi implementarea unei ”aplicaţii spion” de monitorizare a tuturor telefoanelor mobile din ţară pentru a-i detecta pe aceia care nu respectă carantina menită să combată răspândirea coronavirusului, relatează agenţia EFE.

Cu ajutorul acestei aplicaţii, ce are la bază un produs dezvoltat în Republica Cehă vecină, utilizatorii ar urma să fie informaţi despre ”zonele sigure”, libere de coronavirus.

Ce spune ministrul Justiției din Slovacia

Ministrul slovac al Justiţiei, Maria Kolikova, a explicat faptul că decizia aprobată de parlament oferă cadrul legal pentru dezvoltarea unei aplicaţii care să fie folosită în cazul acelora ce nu doresc să colaboreze cu autorităţile pentru a le informa asupra contacţilor lor, precum şi în cazul celor care nu respectă carantina.

De asemenea, aplicaţia va trimite mesaje SMS cetăţenilor care se află ori s-au aflat recent în preajma unei persoane infectate cu coronavirus.

Aplicația va fie exclusiv pentru oficiul de sănătate publică

Maria Kolikova a subliniat că datele acestei aplicaţii vor fi accesibile exclusiv oficiului de sănătate publică, asigurând că guvernul va încerca să prevină abuzurile şi utilizarea aplicaţiei va fi limitată în timp, respectiv până la sfârşitul anului. În condiţiile pandemiei de coronavirus, ”dreptul la viaţă” prevalează în faţa protecţiei datelor personale, a concluzionat ea.