Preţurile de consum s-au redus cu 0,07% în iulie faţă de iunie, România înregistrând astfel deflaţie pentru prima dată după august anul trecut, iar rata anuală a coborât pentru a cincea lună consecutiv, până la 5,06%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Ultima dată când preţurile de consum au înregistrat o scădere lunară a fost în august 2008, când inflaţia a avut un nivel negativ de 0,09%.

Principalul determinant al deflaţiei din iulie a fost reducerea preţurilor la mărfurile alimentare, care au scăzut, pe total, cu 0,5% comparativ cu luna precedentă. Astfel, reduceri semnificative de preţuri au fost înregistrate la legume (-3,38%) şi ulei comestibil (-2,74%). Alte reduceri de preţuri au mai fost raportate la fructe proaspete (-1,19%), brânză (-0,45%), lapte (-0,24%), ouă (-0,31%) şi zahăr (-0,09%).

Preţurile la mărfurile nealimentare au crescut în iulie cu 0,14% comparativ cu luna precedentă, în condiţiile în care nu au fost variaţii semnificative de preţuri la această grupă, cu excepţia preţurilor la gaze, care au scăzut cu 5,08% faţă de iunie.

Costurile la servicii au fost cu 0,32% mai mari în iulie faţă de iunie, în principal din cauza preţurilor cu apa, canal şi de salubritate, care s-au majorat cu 1,41% faţă de luna precedentă.

Comparativ cu decembrie anul trecut, inflaţia a fost de 3,07%, preţurile înregistrând o creştere medie lunară în 2009 de 0,4%, comparativ cu 0,6% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Inflaţia, criteriu de performanţă

Banca Naţională a României a fixat pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual, şi prognozează că indicatorul se va plasa la 4,3% în luna decembrie.

FMI estimează acum că inflaţia din acest an se va plasa la 4,3%, sub punctul central de 4,5% avut în vedere la momentul negocierii acordului stand-by, în luna martie.

Rata anuală a inflaţiei din fiecare trimestru este criteriu de performanţă în acordul cu FMI, iar depăşirea cu două puncte procentuale a nivelului central stabilit va necesita adoptarea de măsuri, ca obligaţie de continuare a programului. Ţinta indicativă pentru 2009 a fost fixată la 4,5% plus/minus un punct procentual.

DETALII:
Citeşte şi Isărescu: „Populaţia şi-a redus consumul”