Veniturile totale la bugetul consolidat au cunoscut în prima lună a acestui an o diminuare cu 5,7% în termeni nominali. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la veniturile din impozitul pe profit (-35,4%) și la încasările din TVA (-24,8%). Diminuarea veniturilor totale în ianuarie 2017 comparativ cu aceeași lună a anului trecut este un semnal prost pentru economia românească, în situația în care actuala guvernare și-a propus o creștere PIB de 5,2% în acest an. De altfel, bugetul pentru anul în curs a fost construit pe această creștere economică record, deși experți străini și specialiști români în domeniul fiscal au atras atenția guvernului că este imposibil ca România să atingă această țintă. În același timp, cheltuielile au fost majorate cu 3,5%, o creștere importantă fiind consemnată la cheltuielile de personal, care au urcat în prima lună a acestui an cu 8,2%.

Totuși, Ministerul Finanțelor a reușit să păstreze bugetul consolidat pe excedent, ce-i drept, de doar 0,37% din PIB. Cu toate acestea, până la finele anului, este greu de crezut că Finanțele reușesc să se încadreze sub ținta de deficit bugetar de 3%, chiar dacă MFP a reiterat această situație după ce doi comisari europeni au atras atenția autorităților române că nivelul de 3% din PIB va fi depășit.

Investițiile, reduse la minimum

Păstrarea în ținta de deficit este posibilă, însă cu sacrificii mari. Deja cheltuielile pentru investiții au fost diminuate la 305,8 milioane lei, respectiv 0,04% din PIB, cel mai mic nivel din ultimii 10 ani. Una dintre posibilele explicaţii a nivelului scăzut a acestor cheltuieli poate fi neaprobarea bugetului de către Guvern. Bugetul pentru acest an a fost adoptat abia pe 31 ianuarie. La aceasta poate fi adăugată o altă explicaţie, şi anume faptul că Guvernul Grindeanu a depus jurământul de învestitură în primele zile ale anului.

Contactat de Capital, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a precizat că începutul de an pe încasări este unul slab, mai ales că urmează noi cheltuieli salariale promise de Executivul Grindeanu. „E prematur să tragem o concluzie. Dar începutul e unul slab. În condiţiile în care avem scădere la venituri din colectarea de taxe şi impozite. E o scădere mai mult decât mare pe TVA. O scădere de 24% a încasărilor la TVA e una foarte abruptă. Pe cheltuieli, la investiţii, în termeni comparabili cu aceeaşi lună a anului 2016, e o scădere foarte mare. Impactul creşterilor salariale urmează în următoarele luni“, ne-a declarat Ionuţ Dumitru.

-24,8% cu atât au scăzut încasările din TVA în ianuarie 2017 față de aceași lună a anului trecut

-55% este diminuarea cheltuielilor de investiții în prima lună a anului

-36% este scăderea în termeni nominali a excedentului bugetar în ianuarie a.c. față de prima lună din 2016