Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 12.968.298 lei (aproximativ 2,89 milioane euro) patru companii pentru trucarea unor licitaţii organizate de Romgaz. Companiile sancţionate, care deţineau peste 70% din piaţă în perioada încălcării, sunt: Dafora – 3.970.208 lei (885.278 euro), Foraj Sonde Craiova – 3.910.477 lei (871.959 euro), Foraj Sonde Târgu Mureş – 3.730.788 lei (831.892 euro), UPETROM 1 Mai (pentru activitatea desfăşurată de Aquafor International) – 1.356.825 lei (302.545 euro).

Foserco a primit imunitate la amendă pentru că a cooperat cu autoritatea de concurenţă în cadrul programului de clemenţă.

Amenzile au fost aplicate în cadrul investigaţiei privind o posibilă înţelegere pentru participarea cu oferte trucate la licitaţiile organizate de Romgaz în vederea atribuirii unor lucrări de foraj pentru petrol şi gaze naturale din România.

"Este prima investigaţie declanşată în urma unei cereri de clemenţă. Companiile s-au înţeles să îşi împartă lucrările de foraj pentru care Romgaz urma să organizeze licitaţii publice, stabilind dinainte câştigătorii licitaţiilor şi modul în care urmau să acţioneze. Una dintre companiile implicate în înţelegere ne-a furnizat probele încălcării legii concurenţei, motiv pentru care a fost exonerată de la plata amenzii", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, citat de Agerpres.

Comportamentul anticoncurenţial s-a derulat în perioada 2 iunie 2008 – 12 octombrie 2009 şi a vizat mai multe proceduri de licitaţie publică derulate în acest interval de timp. Politica de clemenţă este un instrument prin care Consiliul Concurenţei poate aplica un tratament favorabil companiilor implicate într-o înţelegere de tip cartel şi care cooperează cu autoritatea de concurenţă în vederea descoperirii şi sancţionării acestor practici anticoncurenţiale. Politica de clemenţă este un concept preluat din practica internaţională, unde utilizarea acestuia s-a dovedit a fi un instrument eficace în combaterea cartelurilor.

Potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei, instituţia încurajează companiile implicate în acest tip de înţelegeri anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, să îşi recunoască participarea la încălcare şi să furnizeze dovezi privind înţelegerea respectivă.

Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totală, în funcţie de momentul în care contactează autoritatea de concurenţă şi de valoarea informaţiilor furnizate în aplicarea politicii de clemenţă.