„În acest moment se poate vorbi de un interes crescut pentru achiziţia de locuinţe, dar care nu a dus la o creştere a preţurilor, ci dimpotrivă. Aşa cum unii se grăbesc să cumpere, alţii se grăbesc şi mai tare să vândă“, se arată în raportul lunar dat publicităţii de portalul AnunturiParticulari.
În luna martie, o garsonieră a fost cotată la preţul mediu de 37.902 euro, cu 1% mai scăzut decât în luna precedentă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut se observă o scădere de 12% a preţului mediu solicitat de proprietari.
Apartamentele cu două camere se găsesc pe piaţă la un preţ mediu de 58.815 euro. În luna februarie un apartament cu două camere era scos pe piaţă la preţul mediu de 59.921 euro, preţul fiind în scădere cu 2%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scăderea este de 14%.
Preţul mediu al apartamentelor cu trei camere a fost cotat la valoarea de 81.365 euro, cu 3% sub preţul din luna februarie. Raportat la martie 2010, preţul este mai mic cu 12%.
Preţul solicitat pentru apartamentele cu patru camere se învârte în jurul valorii de 101.000 euro. Faţă de anul trecut, acelaşi tip de apartament, este mai ieftin cu 15%.
Conform raportului citat, numărul ofertelor apărute pe piaţă în luna martie este în creştere. În 2011 s-au scos pe piaţă 1.797 de apartamente în ianuarie, 1.828 în februarie şi 2.251 în martie.

Cum stă ţara la început de primăvară

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor la apartamentele vechi din principalele oraşe ale ţării, din analiza imobiliare.ro pentru luna martie rezultă uşoare scăderi, în majoritatea localităţilor.
În Braşov, apartamentele vechi s-au scumpit cu 0,6%, preţul acestora urcând de la 865 euro/mp util până la o valoare medie de 870 euro/mp util. Aproape toate tipurile de apartamente vechi au înregistrat creşteri. Garsonierele au cunoscut cea mai mare corecţie de preţ : +1,4%. Preţul cerut pentru apartamentele cu două camere a crescut în martie cu 0,1%. Apartamentele cu trei camere au înregistrat o creştere de 0,6%, iar cele cu patru camere s-au ieftinit cu 0,1% în intervalul analizat. În comparaţie cu martie 2010, preţurile apartamentelor vechi din Braşov sunt în prezent cu până la 10,4% mai ieftine.

Ieftiniri în Cluj
Preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vânzare în Cluj-Napoca a ajuns la valoarea medie de 998 euro/mp util, în a treia lună a anului, în scădere cu 0,2% faţă de luna februarie. Cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul garsonierelor vechi, unde a fost constatată o creştere importantă de 2,7%. Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 1,2% în ultimele treizeci de zile, în timp ce apartamentele vechi cu două camere au înregistrat o scădere de 1%. Preţurile solicitate pentru apartamentele vechi sunt cu până la 4,8% mai mici în comparaţie cu luna martie 2010, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în cazul garsonierelor.

Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o creştere de 0,3% în luna martie, atingând valoarea de 940 euro/mp util. Pe categorii de apartamente, însă, singurele care s-au scumpit au fost apartamentele cu trei camere cu 0,8%, în timp ce proprietarii apartamentelor cu două camere au redus preţurile cu 0,3%. Garsonierele s-au ieftinit cu 3,9%. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul apartamentelor cu două camere, 10,7%, iar cea mai mică, de 7,2%, apare în cazul apartamentelor cu trei camere.

Timişoara şi Iaşi se apropie de aceeaşi valoare
În martie, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi din Timişoara a ajuns la 789 euro, cu 1% mai puţin decât în februarie. Apartamentele vechi cu patru camere au înregistrat cea mai mare scădere de preţ, de 1,8%. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 1%. Garsonierele au înregistrat o scădere de 0,6%, în timp ce preţul apartamentelor cu trei camere a scăzut cu 0,7%. În comparaţie cu luna martie 2010, apartamentele sunt mai ieftine cu un procent cuprins între 10% în cazul garsonierelor şi 18,5% în cazul apartamentelor cu trei camere.

Indicele imobiliare.ro pentru Iaşi indică, pentru luna martie 2011, o valoare medie de 786 euro/mp util în cazul apartamentelor construite înainte de 1990, în scădere cu 2,2%, faţă de luna februarie. Iaşiul devansează astfel Timişoara într-un top al oraşelor cu cele mai ieftine apartamente vechi. În comparaţie cu luna martie 2010, preţurile solicitate în prezent pentru această categorie de apartamente sunt cu 13,9% mai mici. Tendinţa de scădere a fost resimţită şi în cazul apartamentelor noi al căror preţ a scăzut până la 948 euro/mp util (-0,4%) în ultima lună.


Indicele imobiliare.ro pentru Ploieşti indică, în luna martie, o valoare medie de 881 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în acest oraş. Preţul apartamentelor de aici a înregistrat cea mai mare scădere la nivel naţional în ultimele treizeci de zile: 2,5%. În comparaţie cu luna martie 2010, preţurile solicitate în prezent sunt cu 13,3% mai mici.