Să scoţi bani din ce aruncă alţii. Oportunitatea pe care o constituie lipsa unor facilităţi de reciclare a deşeurilor în România începe să fie speculată şi de investitorii străini.

Aflat în plină criză a gunoaielor, pe care nu mai are unde să le depoziteze şi să le recicleze, guvernul italian a vrut să ofere României, anul trecut, 110 de euro pe tona de deşeuri pe care să le importăm pentru depozitare şi, eventual, reciclare. Iniţiativa a trezit controverse, dar, până la urmă, s-ar fi dovedit o afacere, dacă noi am fi avut capacitatea de a asigura ceea ce în limbaj de specialitate se numeşte managementul deşeurilor. Probabil că tot la banii frumoşi pe care poate să îi scoată din o asemenea afacere s-a gândit şi compania israeliană Environmental Energy Resources (EER), parte a concernului Shrem Fudim Kelner, când a semnat un parteneriat pentru construcţia unei adevărate uzine de reciclare a deşeurilor în România. Printre acţionarii companiei se mai numără o altă companie israeliană, Urdan Industries, firmele de investiţii Tokyo Financial Group din Japonia şi EBN din Coreea de Sud, fondul Canada-Israel Opportunity Fund şi persoanele fizice Leon Recanati şi Shlomo Nehama. Investiţia în uzina de reciclare este estimată la 30 de milioane de euro. „Am fost contactaţi de EER, dar investiţia este încă în stadiu incipient, nu s-a stabilit locaţia capacităţii respective“, spune pentru Capital Atilla Korodi, ministrul Mediului. „Probabil că investiţia se va face în apropierea unei mari aglomerări urbane, în aşa fel încât să asigure o cantitate optimă de deşeuri reciclate zilnic“,  a adăugat ministrul.

Contactaţi de Capital, oficialii EER au refuzat să răspundă la întrebările legate de acest proiect.

Potrivit presei internaţionale, EER intenţionează să construiască centrala într-un sistem de parteneriat public-privat de tip BOT (Build-Opperate-Transfer) pe 25 de ani. Oficialii companiei estimează că vor recicla anual aproximativ 30.000 de tone de deşeuri într-un ritm de nu mai puţin de 80 de tone pe zi, în schimbul a 150 de euro pe tona de deşeuri.

Reciclare a deşeurilor de trei ori mai ieftină

EER este specializată în reciclarea deşeurilor municipale solide, a celor medicale, industriale şi cu nivel mic şi mediu de radioactivitate. Potrivit EER, metoda folosită în reciclare, cea de tratare termică a deşeurilor prin intermediul plasmei, dezvoltată în cooperare cu cercetători ruşi, este de peste trei ori mai ieftină decât vitrificarea şi de două ori mai ieftină decât incinerarea în cazul deşeurilor radioactive şi cu până la 230% mai ieftină decât metodele tradiţionale folosite la reciclarea deşeurilor municipale solide. Compania susţine,
de asemenea, că metoda sa nu are niciun impact asupra mediului. EER mai deţine facilităţi de reciclare a deşeurilor în Rusia şi Israel şi recent a încheiat un parteneriat în China, pentru a recicla deşeuri medicale.

Israelienii ar urma să intre pe o piaţă cu un potenţial enorm si unde competitorii sunt puţini. AVE Waste Management, una dintre cele mai mari companii de colectare şi depozitare a deşeurilor menajere în Europa Centrală şi de Est, a intrat pe piaţa românească în 2006 şi deserveşte peste 300.000 de locuitori şi 2.000 de clienţi din industrie şi comerţ. Proprietarul Rosal, Silviu Prigoană, derulează la Cernica o investiţie de 15 milioane de euro într-o fabrică de reciclare a electronicelor, singura de acest tip în România. Din cele peste 250 de depozite de deşeuri municipale existente în România, doar 20 sunt conforme cu noile norme. Investiţia medie într-o groapă „europeană“ este de opt milioane de euro. Se estimează că România ar trebui să investească în următorii ani pste două miliarde de euro în depozite ecologice.

AFACERE

80 de tone de gunoi pe zi, atât urmează să proceseze instalaţia de reciclare a deşeurilor planificată de EER, în schimbul a 150 de euro pe tonă. În 25 de ani, israelienii vor încasa 112,5 milioane de euro.