Într-un interviu acordat pentru Agerpres, managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler a vorbit despre cele mai mari temeri pe care le are referitoare la cel de-al 5-lea val al pandemiei.

Medicul susține că cea mai mare îngrijorare o reprezintă numărul pacienților care ajung în spital. Ea a adăugat că acest lucru reprezintă provocare și pentru medici.

„Din perspectiva numărului de pacienţi care se vor interna, riscul cel mai mare sau ce am văzut în acest weekend la ‘Marius Nasta’ este să se interneze pacienţi cu comorbidităţi multiple, pacienţi nevaccinaţi, pacienţi neprotejaţi care au riscul de decompensare a bolii de bază atunci când se infectează cu SARS-CoV-2 şi aş spune că mai există o provocare importantă, care nu vine doar din numărul mare de pacienţi şi dificultatea cazurilor, ci şi din asigurarea cu personal a secţiilor, pentru că avem, pe de o parte, aceeaşi schemă de personal care nu a fost modificată şi adaptată nevoilor unei secţii de COVID în aceşti doi ani, iar, pe de altă parte, riscul de infecţii importante la personalul care lucrează în spitale, care vor pune reale probleme de a asigura continuitatea activităţii în multe locuri”, a explicat managerul unităţii medicale.

Beatrice Mahler a mai adăugat că problema personalului este un alt factor îngrijorător. Mai exact, în cazul în care nu vor fi suficienți medici, situația se poate bloca. Ea a dat exemplu întâmplările din valurile trecute, sperând ca de această dată medicii să poată face față și să fie suficienți în fața numărului de infectări.

„Atunci când nu ai cu cine lucra, practic, totul se opreşte şi se blochează tot. Până la urmă, în toate cele patru valuri, dar, mai ales, în valul trei şi valul patru am direcţionat personalul către zona COVID din alte secţii, pentru că am avut de unde, pentru că au fost foarte puţine infecţii la personal şi acest lucru a permis să manageriem oarecum activitatea.

În acest moment, dacă lucrurile continuă cu un număr mare de infectări zilnice şi previziunile care sunt în acest moment publice se adeveresc, vom avea reale probleme în a asigura activitatea în Institutul ‘Marius Nasta’, cel puţin”, a menţionat ea.

Cum s-ar putea sfârși pandemia de COVID

În ceea ce privește finalul pandemiei de COVID, medicul susține că acest lucru depinde foarte mult de asigurarea vaccinului la nivelul întregii planete. Mai exact, Beatric Mahler spune că mutațiile virusului care ar putea apărea din ce în ce mai rapid ar putea complica și mai mult situația.

„Cred că nu trebuie să gândim doar din perspectiva impactului pe care îl are pandemia în Europa, unde accesul la vaccinuri este semnificativ crescut. Cred că este important să vedem ce se întâmplă şi în alte state, unde mutaţiile pot să apară mult mai frecvent, pentru că au o imunitate diferită persoanele din diverse părţi ale globului, iar accesul la vaccin este limitat încă în multe ţări şi, ce am văzut, atât Delta, cât şi Omicron sunt tulpini care au suferit modificări în zone ale globului care nu aveau acoperire vaccinală importantă”, a indicat Mahler.

Referitor la medicamentele anti-covid, medicul spune că acestea sunt eficiente în actualul val al pandemiei, dar reprezintă una dintre soluţii alături de vaccinare. Ea a subliniat faptul că vaccinarea oferă o protecție suplimentară persoanei, evitând astfel o formă severă de COVID.

„Trebuie folosite toate instrumentele puse la dispoziţie. Din datele pe care le avem până acum, (noile medicamente pentru tratarea COVID-19) sunt eficiente, însă nu cred că ar fi soluţia pe care să ne bazăm sau singura soluţie pe care să ne bazăm.

Este foarte important să folosim toate instrumentele pe care medicina le pune la dispoziţie atât vaccinarea, pentru că oferă o protecţie suplimentară, şi sigur că da tratamentul, dar făcut cât mai rapid”, a mai explicat Beatrice Mahler.