Pentru ca pretul a devenit principalul criteriu de cumparare, producatorii s-au vazut nevoiti sa ilocuiasca proteina animala cu cea vegetala. Asa revenim, icet-icet, la salamul cu soia. Este adevarat, nu chiar la cel de pe vremuri, care curgea si avea un aspect deloc apetisant, ci la o varianta mult imbunatatita, pentru ca acum se utilizeaza izolatul de soia, care contine proteina vegetala i prportie de 98%. Un astfel de produs este nu numai sanatos, ci si mai ieftin cu cel putin 10.000 de lei/kg.
Din pacate, nu grija pentru sanatate ii determina pe romini sa devina vegetarieni, ci saracia. in mediul rural, unde autoconsumul a capatat cote inimaginabile, necuprinse i nici o statistica, a iceput sa se faca troc cu produse de tot felul, inclusiv alimentare. La carnea de porc, de exemplu, se estimeaza ca piata neagra a ajuns la 66%.
„Acum piata este complet dezorganizata si totul pleaca de la problemele din zootehnie. Abia la anul, prin ianuarie, vom vedea i ce masura noii conducatori intentioneaza sa redreseze sau, dimpotriva, sa lichideze acest sector si sa se mearga doar pe importuri. Pentru ca se poate si asta!”, semnaleaza Mihai Lungu, presedintele Asociatiei Romine a Carnii (ARC).
Rominia este ultima tara din Europa i ceea ce priveste consumul de carne si preparate din carne. Conform Ministerului Agriculturii, consumul ajunge la 38 kg/locuitor/ an, isa realitatea este mult mai sumbra: i conditiile i care i Europa media este de 60 kg, la noi se ajunge la numai 17-18 kg la carnea de porc si la mai putin de jumatate la preparatele din carne.
Mezeluri unguresti „la portbagaj”
Principalele probleme ale producatorilor sunt piata neagra si frauda vamala, respectiv „importurile cu portbagajul” din Ungaria si, mai nou, din Ucraina, efectuate de persoane fizice si livrate prin institutii sau pe scara blocului, pe baza de liste. „Dupa estimarile noastre, acest fenomen a ajuns la 50 tone pe zi, ceea ce iseamna productia zilnica a cinci fabrici de dimensiunea Gourmet-ului. Din acest motiv, multe societati din Transilvania si-au ichis portile”, precizeaza presedintele ARC.
Producatorii itimpina greutati si i aprovizionarea cu materii prime furajere, ca urmare a productiei cerealiere foarte mici. Perspectivele sunt sumbre si pentru aceasta toamna, din cauza secetei prelungite si a celorlalte calamitati naturale: grindina, inundatii, furtuni; acest fapt a condus la criza cerealelor, care a determinat o crestere a pretului acestora si, implicit, al furajelor, care detine o pondere de 73-77% din structura pretului de cost al carnii.
in timp ce la noi carnea de porc este tot mai putina si mai scumpa, criza de supraproductie existenta pe plan mondial a condus la scaderea dramatica a preturilor. Acest lucru, ca si contingentele discriminatorii pentru exportul i Uniunea Europeana, barierele netarifare – i special cele sanitar-veterinare – si sprijinul insuficient din partea statului i ceea ce priveste primele si subventiile, au transformat exportul itr-o activitate neatractiva pentru producatorul romin.
„Din acest motiv, si societatea noastra a dus o politica de reducere a activitatii de export pina la limita posibilitatilor de suportare a influentelor financiare negative, urmarind totusi mentinerea pe pietele pe care traditional a activat”, afirma Grigore Horoi, vicepresedintele societatii Agricola International SA Bacau.
Criza de materii prime se reflecta i preturi
Dupa disparitia producatorilor de stat au aparut foarte multe firme mici, locale, apoi companii private mari, locale sau internationale, cu puternica sustinere financiara, tehnologii moderne si productivitate ridicata. Este cazul unor societati gen Tabco-Campofrio, Agricola International, Cris Tim, Angst, Rafaelo, Ifantis, Falco, Gourmet.
in februarie 1998, Campofrio Alimentacion SA Spania a cumparat pachetul majoritar de actiuni al fabricii Tabco Sa din Tulcea. Investitiile firmei spaniole au isumat peste patru milioane USD. in 1999, volumul vinzarilor a ajuns la 5.674 tone, iar i semestrul I 2000, la 3.904 tone, aproape dublu fata de aceeasi perioada a nului trecut. Astfel, cota de piata de 4,3% detinuta i 1999 s-a marit la aproape 8%.
„Ca si ceilalti producatori de preparate din carne, principala problema cu care ne confruntam este situatia dezastruoasa de pe piata materiilor prime, i special a carnii de porc, lucru care se reflecta i preturile preparatelor”, afirma Valentin Surmei, responsabil marketing la SC Tabco-Campofrio SA.
intr-adevar, politica de stat dusa i sectorul agricol a avut ca efect scaderea drastica a efectivelor de porcine, taurine si pasari, ca urmare a lichidarii complexelor zootehnice. Materia prima poate fi importata, isa cu taxe vamale mari, respectiv 45%. in schimb, preparatele importate „la negru” au preturi foarte scazute pe raft, ceea ce iseamna, pentru producatorii autohtoni, o concurenta greu de suportat.
Acestia acuza faptul ca, de vreme ce pretul mondial al carnii este de 1,5 USD/ kg, i mod normal, nu este posibil ca un produs preparat sa coste mai putin de atit. Totusi, la noi este posibil, pentru ca pretul de referinta i vama exista numai pentru carne, nu si pentru preparate. in plus, cele mai multe dintre acestea intra i tara nefacturate. Asa se explica faptul ca un parizer produs i tara costa 22.000 lei/kg, i timp ce unul provenit din Ungaria, unde materia prima este oricum mai ieftina, se vinde cu 18.000 lei/kg.