2000 a fost un an i care preturile au scazut pentru toate tipurile de bunuri imobiliare. S-au ieftinit chiriile la birouri de lux, depozite si vile. in anul 2001, piata imobiliara se va schimba, cu siguranta, dar reprezentantii marilor companii imobiliare nu se hazardeaza i acest moment sa se pronunte daca se va schimba i bine sau i rau. Cert este ca oferta va creste, nu se poate spune isa cum va fi cu cererea. Totul va fi i functie de directiile politice si economice pe care le va trasa noua putere politica i primele luni de guvernare, subliniaza acestia.
Cea mai dinamica piata a anului 2000 a fost cea a spatiilor de birouri. S-au construit si s-au finalizat multe cladiri noi, ultrafinisate, de clasa A sau B. in total, s-au dat i folosinta circa 70.000 mp de spatii noi de birouri, iar i 2001 se estimeaza ca se vor inaugura alti 115.000-120.000 mp, potrivit datelor oferite de agentia imobiliara Jones Lang Lasalle. Vlad Revnic, consultant imobiliar la aceasta agentie, sustine ca i 2000 chiriile la birouri moderne au scazut cu 15-20% fata de 1999. Din acest punct de vedere isa se asteapta ca 2001 sa fie un an mai linistit: „preturile vor ramine aceleasi”, estimeaza Vlad Revnic. Alti experti considera ca preturile vor scadea: „Piata spatiilor de birouri reprezinta sectorul cel mai activ al pietei imobiliare din Bucuresti, fiind preferata de majoritatea investitorilor. Aceasta tendinta pare sa se mentina si i anul care urmeaza, determinind o crestere a ofertei de spatii de birouri si, implicit, o reducere a nivelului chiriilor”, sustine Bogdan Georgescu, director al agentiei Colliers International. „Cererea calitativa ascendenta si chiriile mari atrag investitorii internationali pe piata romineasca, astfel icit numarul noilor proiecte imobiliare este i crestere. in ciuda acestei situatii, foarte putini investitori sunt pregatiti sa-si asume riscul unei investitii speculative, si astfel multi dintre ei urmaresc obtinerea unor contracte de preichiriere chiar iainte de a icepe procesul de constructie. Deoarece finantarile locale i domeniul imobiliar sunt aproape imposibil de obtinut, iar bancile straine solicita numeroase garantii pentru proiectele din Rominia, multe dintre proiectele propuse ramin doar i stadiul de intentie. Dat fiind ca situatia economica este mai stabila decit i anii precedenti, existind sanse reale pentru o crestere economica semnificativa i 2001, cererea de spatii de birouri de calitate isi va mentine tendinta de crestere si i anul ce urmeaza. Pentru cladirile de clasa A se estimeaza o mentinere a nivelului chiriilor la circa 25 USD/mp/luna”, adauga Bogdan Georgescu, director Colliers International. La sfirsitul anului 2000, stocul spatiilor de birouri moderne, de clasa A si B, era de 195.000 mp, potrivit estimarilor agentiei Colliers International, din care 85.000 mp de clasa A.
Apartamentele de lux vor fi mai ieftine si celelalte sectoare ale pietei imobiliare de lux s-au confruntat cu o continua crestere a ofertei si o scadere a tarifelor de ichiriere. La depozite dotate cu toate facilitatile cererea a fost isa ceva mai mare decit i ceilalti ani, si tarifele au scazut nesemnificativ:
„Piata spatiilor industriale s-a confruntat cu o crestere a cererii de spatii noi pentru depozite, ale caror chirii se iscriu itre 7 si 9 USD/mp/luna. Investitorii i acest segment al pietei au icetat dezvoltarea speculativa, orientindu-se spre livrarea la cheie sau preichirieri. Pentru 2001, cererea va fi tot i crestere, oferta urmind sa se prefigureze i primavara, si tarifele de ichiriere sa se mentina printre cele mai mari din estul Europei”, afirma Bogdan Georgescu.
Cea mai mare cadere a suferit-o piata vilelor de lux, unde oferta a itrecut asteptarile si unde cererea a scazut fata de anii trecuti:
„Este important totusi sa mentionam ca piata rezidentiala din Bucuresti s-a micsorat i cea de-a doua parte a anului, preturile aflindu-se i scadere. Noile proiecte ce urmeaza a fi livrate i prima jumatate a anului 2001 – cum ar fi Complexul scoala Herestrau, Complexul North Star, Panoramik Lake si cladirea Uruguay – vor genera, ca urmare a cererii ce se anunta constanta, o scadere a preturilor. Oferta se va diversifica si va raspunde celor mai pretentiosi clienti”, conchide reprezentantul firmei Colliers International, care are cel mai bogat portofoliu de acest gen de pe piata bucuresteana.