Potrivit unui comunicat al DE, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene (CE) şi ai Băncii Mondiale (BM), temele de discuţie fiind continuarea implementării regulilor de guvernanţă corporativă în societăţile de stat din domeniul energetic, nevoia de restructurare şi de continuare a eficientizării în unele companii de stat din energie şi abordări viitoare în privinţa liberalizării pieţei gazelor naturale.

"În ceea ce priveşte preţurile gazelor naturale plătite de populaţie, Guvernul va elabora, cu ajutorul ANRE, un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 – 1 iulie 2021, care va ţine cont de trendul descrescător al evoluţiei preţurilor din regiune ale hidrocarburilor, precum şi de perioada mai lungă de aliniere agreată cu instituţiile financiare internaţionale. Până la data de 1 iulie 2015, preţurile gazelor naturale produse în România şi plătite de populaţie nu vor creşte. În ceea ce priveşte liberalizarea pentru consumatorii noncasnici, aceasta se va produce la termenul agreat anterior cu oficialii Comisiei Europene, mai exact la 1 ianuarie 2015", se menţionează în comunicatul DE.

Referitor la situaţia CET-urilor, Comisia Europeană este de acord ca regimul acestora să rămână neschimbat faţă de situaţia din prezent, adică pentru gazele naturale consumate cu scopul producerii de energie termica se va aplica acelaşi tarif ca şi pentru consumatorii casnici.

Departamentul pentru Energie precizează că niciodată nu a existat riscul ca facturile populaţiei pentru energie termică şi gaze naturale să crească de la 1 ianuarie 2015.

"Valorile preţurilor de referinţă pentru anul 2015 pentru energia termică produsă de CET-uri au fost deja stabilite prin ordinul preşedintelui ANRE nr. 109 din data de 29 octombrie 2014, publicat în Monitorul Oficial nr. 803/04.11.2014. Conform normelor legale în vigoare, aceste valori de referinţă sunt calculate în funcţie de evoluţiile preţurilor combustibililor din a doua jumătate a anului 2013, prima jumătate a lui 2014 şi sunt corelate cu un coeficient de variaţie în funcţie de inflaţie", se mai spune în documentul citat.

Liberalizarea totală a pieţei gazelor naturale, inclusiv pentru consumatorii casnici, era prevăzută pentru 31 decembrie 2018. Recent, însă, Parlamentul a votat prelungirea acestui termen cu doi ani şi jumătate. AGERPRES