Preţurile gazelor naturale au scăzut în această săptămână în Europa la niveluri nemaivăzute de înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Scădere pentru preţurile gazelor în Europa

Contractele futures pentru gaze naturale pe termen de o lună, pe Title Transfer Facility (TTF) din Olanda, contractul de referinţă în Europa, au scăzut în ultimele săptămâni până la sub 77 de euro (81,91 dolari) pe megawat oră, un nivel nemaivăzut din februarie – înainte de începerea războiului din Ucraina.

Joi, aceste contracte au fost tranzacţionate la aproximativ 81,5 euro, transmite CNBC.

La apogeul lor atins în august, preţurile gazelor europene au depăşit 345 de euro/MWh, deoarece restrângerea exporturilor de gaze naturale ale Rusiei către restul continentului, ca răspuns la sancţiunile punitive ale UE şi temperaturile ridicate din timpul verii, a condus la creşterea cererii şi reducerea ofertei.

Creşterea preţurilor a făcut ca facturile pentru energie ale gospodăriilor să crească şi au alimentat o criză a costului vieţii în mare parte a continentului.

Cu toate acestea, vremea neobişnuit de caldă în mare parte din nord-vestul Europei a redus cererea de încălzire şi a permis continentului să-şi reînnoiască stocurile de gaze în urma reducerilor din timpul mai multor perioade de frig din ultimele luni.

Avantaj temporar privind aprovizionarea în Europa

Goldman Sachs a anticipat în noiembrie o scădere bruscă a preţurilor gazelor în Europa în lunile următoare, deoarece ţările au câştigat temporar un avantaj asupra problemelor de aprovizionare.

„De regulă, o creştere sau o scădere a preţurilor gazelor cu 100 de euro pe MWh modifică costul gazelor pentru economia zonei euro, la consumul de gaze din 2021, cu o sumă egală cu aproape 3% din PIB, odată ce gospodăriile şi consumatorii trebuie să suporte costurile totale ale modificării preţurilor la gaze”, a explicat economistul şef al Berenberg, Holger Schmieding, într-o notă luna trecută.

„Având în vedere că UE importă o parte din gaze în cadrul unor contracte cu preț fix pe termen mai lung, impactul real asupra facturii de import de gaze nu este la fel de pronunțat… dar cum prețurile energiei electrice sunt încă legate în mare măsură de prețurile gazelor, suferința totală cauzată de prețurile ridicate ale gazelor – și reducerea efectelor unei eventuale corecții – ar putea fi mai pronunțată decât sugerează regula de bază.”

Uniunea Europeană a convenit săptămâna trecută asupra unui mecanism temporar de limitare a prețurilor excesive la gaze, care intră în vigoare la 15 februarie.

Mecanismul de „corecție a pieței” va fi declanșat automat în cazul în care prețul TTF pentru prima lună depășește 180 de euro/MWh timp de trei zile consecutive și dacă se abate cu 35 de euro sau mai mult de la un preț de referință pentru GNL (gaz natural lichefiat) la nivel mondial în aceleași trei zile.