Așadar, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 1,6% până la 38,21 euro pentru un Megawatt-oră la hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa.

Chiar dacă zona euro a reuşit să evite în iarnă o recesiune provocată de preţul energiei, datele recente economice indică un ritm lent al redresării, precum şi deteriorarea încrederii în rândul companiilor, conform informațiilor publicate de Bloomberg.

Traderii urmăresc cu atenţie indiciile privind majorarea cererii de gaze în industrie

De asemenea, traderii urmăresc cu atenţie indiciile privind majorarea cererii de gaze în industrie, după ce preţurile au scăzut cu aproximativ 50% de la începutul anului.

În ciuda faptului că Europa a cumpărat masiv gaze naturale lichefiate (GNL) după reducerea livrărilor de gaze ruseşti, numărul vapoarelor care transportă GNL şi au stat pe mare peste 20 de zile a ajuns la 34 în ultimele zile, potrivit sursei menționate.

„A salvat într-un fel această iarnă deoarece vremea a fost blândă iar cererea din China pentru GNL a fost slabă, din cauza restricţiilor. Dar va dura această situaţie?”, a spus Anton van Heesewijk, de la Jera Global Markets.

Va urma o perioadă de incertitudini

De asemenea, specialistul a avertizat că va urma o perioadă de incertitudini.

Capacităţile de stocare a gazelor în Europa sunt acum pline în proporţie de aproape 60%, mult peste din media din ultimii cinci ani. Gigantul energetic BP Plc a estimat marţi că preţul gazelor în Europa şi preţul GNL în Asia va fi sprijinit de eforturile de refacere a stocurilor de gaze, şi de redresarea cererii din China.

Meteorologii avertizează că vremea se va răci considerabil săptămâna aceasta în nordul Europei, ceea ce ar putea majora cererea pentru încălzire şi ar putea duce la creşterea preţului energiei.

CE se gândește deja la iarna următoare

Comisia Europeană se gândește deja la iarna următoare. În acest scop, s-a lansat, marţi, primul proces prin care întreprinderile europene îşi pot înregistra necesarul de achiziţionare de gaze prin intermediul mecanismului AggregateEU, pentru a se pregăti pentru achiziţionarea în comun de gaze la nivelul UE, se arată într-un comunicat al CE.

Pregătirile pentru iarna următoare au început în Europa, în ceea ce privește gazele. Aceasta este o etapă esenţială pentru ca UE să se aprovizioneze prin umplerea depozitelor sale de gaze în mod coordonat şi în timp util, utilizându-şi puterea colectivă de piaţă pentru a negocia preţuri mai bune cu furnizorii internaţionali.

Întreprinderile înregistrate au la dispoziţie o săptămână, până la 2 mai, pentru a răspunde acestei prime runde de agregare. După depunerea cererilor individuale ale întreprinderilor, volumele necesare vor fi agregate şi scoase la licitaţie pe piaţa mondială.

Odată ce mecanismul AggregateEU va corela cererea europeană colectivă cu ofertele furnizorilor internaţionali de gaze, întreprinderile participante vor iniţia negocieri cu furnizorii cu privire la condiţiile contractuale pentru achiziţionarea şi livrarea gazelor.

Comisia nu va juca niciun rol în cadrul negocierilor. Primele contracte de achiziţie sunt aşteptate înainte de începutul verii.