WTI si Brent s-au scufundat în şedinţa de tranzacţionare de luni, pierzând peste 2,5%, după un raport dat publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit căruia industria petrolului de şist din SUA a adăugat noi instalaţii petroliere pentru a zecea săptămână consecutiv. În afară de o singură săptămână din octombrie, industria petrolului din SUA a dislocat foarte multe instalații în fiecare săptămână, un fapt remarcabil. Practic, sunt 200 de instalații de foraj absolut noi. Câștigurile s-au menținut constant chiar şi în condiţiile preţurilor reduse, de 50 de dolari barilul.

La începutul anului 2017 există două dinamici majore în joc în același timp, fiecare împingând în direcții opuse pe piață. Acordul OPEC este programat să „subţieze” petrolul de pe piață, în timp ce unităţile de foraj din SUA este de așteptat să adauge noi cote de aprovizionare. Ritmul și amploarea fiecărei tendințe va conduce în cele din urmă prețurile petrolului într-un fel sau altul.

Pe de altă parte, una de altfel pozitivă, există semne timpurii că membrii OPEC îşi respectă angajamentele. Arabia Saudită a declarat săptămâna trecută că va scădea producția în ianuarie cu 486.000 de barili pe zi, un volum pe care a promis să îl reducă, fiind parte a acordului din noiembrie. Acest fapt scade aprovizionarea cu 10,058 milioane de barili pe zi, un nivel pe care Riadul este necesar să-l respecte în perioada ianuarie-iunie. Reducerea la acest nivel înainte de vreme este un semn de bună-credință din partea Arabiei Saudite și crește șansele ca OPEC să rămână fidelă promisiunilor sale.

Mai mult decât atât, reprezentantul Kuweitului la OPEC a spus că statele Qatar, Kuweit și Oman sunt de asemenea de acord  să respecte reducerile şi implicit acordul. Într-un interviu acordat Bloomberg, Nawal Al-Fezaia a spus că aceste țări le-au comunicat deja clienţilor că reducerile producţiei sunt iminente. "Este un bun moment pentru a ne ocupa de întreținere pe câmpurile petroliere în timpul reducerii producției", a declarat Al-Fezaia, menționând că ţara sa, Kuweit, va scădea producţia de la 2,89 milioane de barili pe zi în decembrie, la 2,7 mb/d până la sfârșitul lunii ianuarie.

Analiștii piaței s-au oprit un pic în urma ştirilor potrivit cărora exporturile de petrol ale Irakului din porturile sale sudice de la Golful Persic au atins un nivel record in decembrie, dar datele nu influenţează o eventuală decizie a Bagdadului de a respecta acordul convenit în cadrul OPEC. "Realizarea acestui record nu va afecta decizia Irakului de a reduce producția la începutul anului 2017", a declarat ministrul petrolului Jabbar Al-Luaibi într-o declarație prin e-mail pentru Bloomberg. "Irakul este angajat în vederea atingerii obiectivelor comune ale producătorilor, pentru a controla supraabundența de petrol de pe piețele mondiale."

Este încă devreme, dar toate semnele indică un angajament puternic din partea OPEC de a adera la reducerile de producţie, aşa precum i-au creditat analiștii pieței. Este un semn în ce priveşte surplusul de aprovizionare – în cele din urmă un deficit – precum și a stocurilor. Cu alte cuvinte, OPEC reușeşte  să pună presiune pe prețuri.