titeiul american, si la cota de 29,48 USD/baril la Londra, pentru petrolul Brent.
2003 fusese harazit sa fie anul unei relansari decisive a economiei globale, alimentate de un combustibil ieftin si usor accesibil. Episodul-cheie era punerea sub control a capacitatilor irakiene si inundarea pietei mondiale cu un excedent zilnic de 3-5 milioane de barili/zi. Optimistii echivalau aceasta cotitura in aritmetica puterilor petroliere cu prabusirea pretului la titei in marja de 16-18 USD/baril, pierderi imense pentru tarile din OPEC si inlaturarea cartelului de la carma pietei.
Contrar tuturor prognozelor, 2003 este unul dintre cei mai buni ani pentru tarile producatoare din Golful Persic. De unde, in scenariile care se scriau iarna trecuta, Arabia Saudita aparea ca unul dintre marii perdanti ai sezonului, ea se vede astazi clar detasata in pozitie de castigator al conjuncturii post-Saddam. Dupa un deceniu, stagnant, economia saudita s-a relansat spectaculos, cu o rata de crestere de 7%; excedentul contului curent pentru 2003 va atinge un nivel-record de 13 miliarde USD; veniturile din exporturile de titei vor totaliza circa 85 miliarde USD, cu 30 de miliarde peste incasarile anului trecut.
Ironia este ca OPEC n-a facut de fel eforturi speciale pentru a pune piata sub presiune. Dimpotriva, cartelul a pompat pe piata petrol la limita de sus a capacitatilor operationale, iar sauditii, singurii care mai dispun de rezerve in acest sens, au venit cu un aport suplimentar zilnic de un milion de barili.
Chiar si in conditiile in care oferta de titei s-a mentinut excedentara (77,3 milioane barili/zi, fata de o cerere globala de 76,8 milioane barili/zi, la 20 august), preturile la principalele cosuri de referinta au continuat sa urce, iar cosul OPEC a stat 12 zile consecutive peste plafonul de 28 USD/baril, ca in vremurile de criza. Iar, in vreme ce preturile la produsele procesate (benzina etc.) au explodat, analistii sustin ca titeiul se va vinde pentru inca, sase luni de acum inainte la cotatiile actuale.
Filmul transformarii pietei mondiale a titeiului intr-una in care OPEC inceteaza sa controleze preturile se va trage, poate, in 2004. Anul 2003 a debutat prost, cu crizele din Venezuela si Nigeria, si a continuat cu incertitudinile legate de interventia in Irak, ceea ce a dus pretul titeiului la 40 USD/baril. Dupa o cadere spectaculoasa, care a insotit rasturnarea lui Saddam, pretul titeiului si-a reluat ascensiunea, cumuland o crestere de 25% in ultimele patru luni, sub presiunea simultana a catorva factori:
– Situatia confuza din Irak, care, in cel mai bun caz, poate redeveni un actor important pe piata mondiala la inceputul verii viitoare. Deocamdata, seria neintrerupta de sabotaje si furturi, intr-o tara eminamente neguvernabila, tine productia actuala sub un milion de barili/zi.
– Cererea de pe piata, care s-a majorat peste asteptari in al doilea trimestru, in special datorita evolutiei economice favorabile a SUA, Japoniei, Chinei etc. Cererea a fost influentata si de vanzarile spectaculoase de automobile din America, tara care consuma sub forma de benzina 12% din petrolul de pe piata globala.
– Stocurile comerciale ale OECD, care se plaseaza sub nivelul minim din ultimii cinci ani, sunt in plin proces de refacere, iar presiunea asupra pietei nu va inceta decat la sfarsitul iernii.
– Programele de achizitie a unor mari cantitati de hidrocarburi, demarate de mai toti marii consumatori ai planetei (SUA, UE, China, India etc.) pentru a-si constitui stocuri strategice ori pentru a le suplimenta si a se pune astfel la adapost de crizele generate de noile tipuri de amenintari. Programul american tinteste sa duca nivelul acestor stocuri de la 283 milioane barili, actualmente, la 600-700 milioane barili, la finele lui 2005.
Pana sa modifice structura pietei mondiale facand din Irak un actor-cheie, al doilea razboi din Golf a creat o mare problema, scotand deocamdata aceasta tara de pe piata. Situatia stocurilor si posibilitatea unei ierni lungi si rele scuteste OPEC de interventii abrupte in piata. Cartelul se poate multumi sa culeaga roadele.
Pretul petrolului, de neclintit pana la primavarar

4 septembrie 2003, 12:00
Ultima modificare în 4 septembrie 2003, 15:00
titeiul american, si la cota de 29,48 USD/baril la Londra, pentru petrolul Brent.2003 fusese harazit sa fie anul unei relansari decisive a economiei globale, alimentate de un combustibil ieftin si usor accesibil. Episodul-cheie era punerea sub control a capacitatilor irakiene si inundarea pietei mondiale cu un excedent zilnic de 3-5 milioane de barili/zi. Optimistii echivalau aceasta cotitura in aritmetica puterilor petroliere cu prabusirea pretului la titei in marja de 16-18 USD/baril, pierderi
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook