Fondul Proprietatea (FP) aşteaptă majorarea preţului la petrol şi apariţia de oportunităţi pentru listarea unor acţiuni OMV Petrom la Bursa de la Londra, a afirmat, miercuri, directorul FP, Greg Konieczny, transmite Bloomberg.

Acţionarii OMV Petrom au aprobat listarea secundară a OMV Petrom pe Bursa de Valori din Londra prin emisiune de certificate de depozit, având la bază acţiuni suport, această aprobare fiind valabilă până la data de 31 decembrie 2016, potrivit raportului transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Acţiunile Petrom se tranzacţionează în prezent la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, deoarece preţul „a fost afectat mai mult decât ar fi trebuit”. „Nu cred că are sens, cel puţin din punctul meu de vedere, ca, la actualul nivel la care este evaluat Petrom, să ne gândim la vânzarea acţiunilor”, a declarat Konieczny.

Miercuri, la Bursa de la Bucureşti, titlurile FP au scăzut cu 0,3%, la 0,787 lei, în timp ce acţiunile Petrom au urcat cu 0,2%, la 0,33 lei, după ce s-au tranzacţionat la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2012, conform datelor Bloomberg.

Fondul Proprietatea intenţionează să-şi reducă participaţia deţinută la Petrom sub 15%, de la 19% în prezent, dar va analiza cu atenţie situaţia de pe pieţe, a explicat directorul FP.

De asemenea, Fondul Proprietatea este pregătit să reia discuţiile cu Electrica SA privind vânzarea participaţiei minoritare în subsidiara de distribuţie a energiei, după ce, în aprilie, nu a reuşit să ajungă la un acord, din cauza preţului, a afirmat Konieczny. Acesta a adăugat: „Se pare că acţionarii minoritari ai Electrica sunt interesaţi de această tranzacţie, şi noi suntem, dar cred că discuţiile pot într-adevăr începe când ambele părţi sunt pregătite”.

În condiţiile în care anul acesta nu a avut loc pe piaţa internă de capital nicio ofertă publică iniţială (IPO), Fondul Proprietatea ia în considerare să solicite Guvernului să ceară companiilor Enel SpA şi E.ON SE să fie de acord să-şi listeze subsidiarele lor locale, în care statul şi FP au participaţii minoritare, a anunţat Konieczny. Este, de asemenea, în interesul Guvernului să aibă un preţ ferm al pieţei pentru aceste participaţii. „Dacă Enel şi E.ON primesc o solicitare de la Executiv, pe baza acordului de privatizare, ele nu pot spune nu”, susţine şeful FP.

România nu a reuşit să-şi îndeplinească angajamentele de a vinde la bursă cel puţin trei companii, ca parte a acordului cu FMI şi UE, din cauza problemelor legale sau a acumulării pierderilor. Acel acord a expirat luna trecută şi Guvernul intenţionează să solicite un nou acord până la sfârşitul acestui an. Întârzierile afectează planurile FP, a explicat Konieczny. Acesta a adăugat: „Este o problemă majoră. Pentru noi este o problemă deoarece, dacă piaţa de capital nu înregistrează creştere, FP va obţine din ce în ce mai puţin”.

FP vrea de asemenea o listare a producătorului de sare Salrom, în care deţine o participaţie de 49%, restul fiind deţinut de stat. O nouă adunare a acţionarilor va avea loc în aproximativ 30 de zile, pentru a se da un vot cu privire la listare, a declarat şeful FP, exprimându-şi speranţa că Ministerul Economiei va accepta planul după ce va primi „unele informaţii noi”. AGERPRES