Preţul locuinţelor din România a mai punctat o scădere de 1% luna trecută şi a atins o nouă valoare minimă de la începutul crizei. Indicele naţional calculat de portalul imobiliare.ro arată un preţ mediu pe metru pătrat util de 1.151 euro, în scădere cu 45% faţă de vârful surprins în 2008.

Pe parcursul lunii iulie au fost înregistrate scăderi în aproape toată ţara. Cea mai accentuată rată de scădere, de 3,2%, a fost resimţită în Braşov. Urmează Timişoara cu o scădere de 2,6% şi Bucureştiul cu 2,4%. În Iaşi şi Constanţa, ritmul de scădere a fost moderat : 1,9%, respectiv 1,4%. Cluj-Napoca reprezintă în continuare excepţia de pe piaţa imobiliară din România, aici înregistrându-se şi în luna iulie, sub influenţa evoluţiei preţurilor apartamentelor noi, o uşoară creştere, de 0,1%, în ciuda faptului că apartamentele vechi s-au ieftinit.

Valoarea indicelui pentru apartamente vechi din Bucureşti a ajuns la 1.179/euro mp de suprafaţă utilă, cu 2,8% mai puţin decât în luna precedentă şi cu 5,6% mai puţin decât în aceeaşi lună a anului trecut. Toate tipurile de apartamente vechi, indiferent de numărul camerelor au înregistrat scăderi. Garsonierele s-au ieftinit cel mai mult, cu 3,1%, urmate de apartamentele cu două şi trei camere, 3%. Apartamentele cu patru camere au înregistrat o scădere de preţ de 1,3%.
0-55093-bucuresti.jpg

Braşovenii se apropie de 900 de euro/mp

În luna iulie, în Braşov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 2% coborând de la 923 euro/mp util la valoarea medie de 905 euro/mp util, cea mai mică valoare înregistrată până în prezent. Apartamentele cu o cameră s-au ieftinit cu 1,1%, în schimb, preţul cerut pentru cele cu două camere a fost mai mic în iulie cu 2,5% decât în luna precedentă. Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 2,7%, preţul cerut ajungând la 894 euro/mp util. Cea mai spectaculoasă evoluţie de preţ au avut-o apartamentele cu patru camere a căror preţ a scăzut în iulie cu 4,7%.
0-55092-brasov.jpg

În Cluj se ieftinesc garsonierele

Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 a ajuns la 1.040 euro/mp util, în scădere cu 1,4% faţă de luna iunie. Cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul apartamentelor vechi cu o cameră, unde scăderea a fost de 3,5%. Apartamentele cu două camere s-au scumpit cu 0,4%, în timp ce apartamentele cu trei camere au înregistrat o scădere de 0,4%. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, preţurile de strigare actuale pentru apartamentele vechi sunt cu până la 4,7% mai mici, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în cazul apartamentelor cu o cameră.
0-55094-cluj.jpg

Preţul mediu din Constanţa atinge pragul de 1.000 de euro

Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o scădere importantă, de 2,1% în luna iulie, coborând de la valoarea de 1.024 euro/mp de suprafaţă utilă până la 1.003 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa este de 6,9%. Cea mai mare scădere de preţ a fost înregistrată de apartamentele cu o cameră, urmate de cele cu trei camere, a căror preţ mediu a scăzut cu 3,5%, respectiv 2,4%. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 1,3%. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul apartamentelor cu o singură cameră, 14,3%, iar cea mai mică apare în cazul apartamentelor cu trei camere, 3,7%.
0-55095-constanta.jpg

Scăderi pe linie în Iaşi

În iulie, preţurile apartamentelor vechi au scăzut per ansamblu cu 1,5%. Tendinţa de scădere a fost vizibilă la toate categoriile de apartamente. Cea mai mare scădere a fost înregistrată la apartamentele cu o cameră care s-au ieftinit cu 2,1%. În schimb, preţul mediu al apartamentelor cu două camere a scăzut cu 0,7%, în timp ce în cazul apartamentelor cu trei camere, valoarea actuală este cu 0,9% mai mică decât în luna precedentă. Cu o valoare de 922 euro/mp util, în Iaşi, apartamentele mici rămân în continuare mai scumpe decât celelalte categorii.
0-55096-iasi.jpg

Timişoara a luat locul Iaşului, în topul celor mai ieftine locuinţe

În iulie, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a ajuns la 846 euro, cu 2,6% mai puţin decât în luna precedentă. Cele mai afectate au fost apartamentele cu trei camere şi garsonierele a căror preţ a scăzut cu 4,1%, respectiv 2,3%. Apartamentele cu două şi patru camere au cunoscut un ritm de scădere de 1%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele sunt mai ieftine cu un procent cuprins între 12 şi 14,9%, diferenţa cea mai mare fiind înregistrată la apartamentele mari.
0-55097-timisoara.jpg