Jocul cotatiilor titeiului, situatia economico-politica mondiala si cresterea cererii de resurse energetice au tras in sus pretul gazelor naturale. La inceputul acestui an, consumatorii casnici din Europa au platit cu 16% mai mult pe metrul cub, comparativ cu inceputul lui 2005. Pentru consumatorii industriali, cresterea a fost de 33%.


Ca si pretul altor resurse naturale, si cel al gazelor a crescut semnificativ in ultimul an la nivel global. Este foarte posibil ca trendul ascendent sa continue. Care este cauza acestor importante cresteri de preturi in tari in care de obicei inflatia este foarte mica? Faptul ca piata mondiala a gazelor naturale este imperfecta. Daca analizam balanta cerere-oferta, constatam ca resursele sunt concentrate in cateva tari care nu au o economie de piata functionala si care nu sunt foarte democratice. In acelasi timp, numarul consumatorilor este mult mai mare si cererea lor creste accelerat. Deci, puterea de negociere a producatorilor este net superioara celei a consumatorilor.
Consumul de gaze naturale se majoreaza constant la nivel global, ca urmare a cresterii populatiei si a economiei mondiale. In plus, multe state prefera sa substituie folosirea altor resurse fosile (carbuni, petrol etc) cu gazele naturale, pentru ca polueaza mai putin si pentru ca sunt mai eficiente din punct de vedere energetic. In acest context, numarul tarilor exportatoare va scadea si balanta de forte se va inclina si mai mult in defavoarea tarilor importatoare, ducand la o tendinta ascendenta a preturilor. De exemplu, in Uniunea Europeana, se estimeaza ca cererea va fi in anul 2020 cu aproape 70% mai mare decat a fost in 2000. In acelasi timp, UE isi va reduce productia proprie cu circa 10%, devenind astfel si mai dependenta de resursele din import, in special din Rusia. La fel se va intampla si in regiunea Asia-Pacific, unde se estimeaza ca cererea de gaze naturale va creste cu peste 300% in aceeasi perioada.

Oferta, in schimb, este concentrata in cateva tari. De cele mai mari rezerve din lume dispuneau, in anul 2005, Federatia Rusa, Iran, Qatar si Arabia Saudita. Acesti furnizori contribuie la cresterea imperfectiunii pietei gazelor naturale prin faptul ca nu liberalizeaza piata resurselor energetice. In multe cazuri, deciziile economice in domeniu sunt si puternic afectate de considerente politice. Astfel, la inceputul anului, Rusia a recurs la amenintarea cu intreruperea livrarilor de gaze catre Ucraina pentru a “pedepsi” orientarea pro-occidentala a acestei tari.

Dintre cele 25 de state ale Uniunii Europene, in 2005, numai Danemarca si Olanda nu au avut nevoie de importuri de gaze naturale. In schimb, 14 tari din UE au importat fiecare peste 95% din necesarul de consum propriu. Aceasta dependenta de importuri a produs cresterile uriase de preturi din unele tari. Cele mai mari majorari de pret pentru consumatorii casnici, in 2005, au avut loc in Slovacia (+30%), Luxemburg (+27%) si Republica Ceha (+27%). Pentru consumatorii industriali, trendul a fost si mai accentuat, in Spania preturile au crescut cu 55%, iar in Marea Britanie, cu 48%.
Conform Eurostat, si in Romania s-a manifestat aceeasi tendinta. In tara noastra, pretul gazelor naturale a crescut cu 20,7% pentru gospodarii si cu 30,8% pentru consumatorii industriali.
Vestile bune pentru romani sunt ca numai doua tari din UE, Estonia si Letonia, aveau in ianuarie 2006 preturi mai mici decat noi pentru consumatorii casnici. Toate celelalte state aveau preturi semnificativ mai mari. In timp ce in Romania pretul mediu pentru gospodarii era de circa 200 de euro pe mia de metri cubi, media in UE era de 480 de euro pe mia de metri cubi. In Danemarca, pretul a fost de aproape sase ori mai mare decat in tara noastra.

Similar, in timp ce pretul mediu pentru consumatorii industriali era de peste 200 de euro pe mia de metri cubi in Romania, in Uniunea Europeana pretul mediu depasea, in ianuarie 2006, valoarea de 370 de euro pe mia de metri cubi. Asadar, producatorii industriali romani inca au un avantaj semnificativ la pretul gazelor naturale comparativ cu concurentii lor din Uniunea Europeana. Acest avantaj se va mentine si in viitorul apropiat, intrucat Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale estimeaza ca in Romania, in trimestrul IV 2006, nu vor fi cresteri semnificative ale pretului gazelor naturale.

598 miliarde de metri cubi

Aceasta a fost productia de gaze naturale a Federatiei Ruse in anul 2005. Rusia a si consumat foarte mult in 2005: 405 miliarde mc, de 5 ori mai mult decat Germania