România, printre cele mai mici prețuri pentru energia electrică din UE

România s-a clasat luni printre țările cu cele mai mici prețuri pentru energia electrică, conform datelor înregistrate pe piețele SPOT din țările membre. Cu un preț mediu de 55 euro/MWh pentru livrarea din data de 29 aprilie, România se plasează în topul clasamentului alături de Suedia și Finlanda, potrivit reprezentanților Ministerului Energiei.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat importanța investițiilor în sectorul energetic, menționând că strategia energetică a țării, concentrată pe dezvoltarea surselor de energie verde, a condus la scăderea semnificativă a prețurilor pentru consumatorii români.

El a menționat că România are acum energia electrică mai ieftină decât în Spania sau Portugalia, datorită contribuției aduse de energia verde în mixul energetic național. Burduja a explicat că au fost mobilizate 18 miliarde de euro pentru investiții în energie, cu scopul de a plasa România pe calea independenței energetice, oferind o energie curată la prețuri corecte pentru gospodării și economie.

Prin accelerarea investițiilor și având o strategie și acțiuni bine definite, ministrul a afirmat că au obținut confirmarea din partea Eurostat că România se află în topul țărilor cu cele mai mici prețuri plătite de populație pentru energie electrică și gaze naturale, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Energiei.

„Cei 3i care compun deviza mea la Ministerul Energiei: investiții, investiții, investiții”, a declarat ministrul Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja / Sursa: Facebook

Și prețurile la gaze naturale, printre cele mai reduse din Europa

Datele Eurostat publicate recent vin să sprijine prețurile competitive la energie electrică și gaze naturale din România. În a doua jumătate a anului 2023, țara s-a situat pe locul al treilea în UE pentru prețurile mici la gazele naturale și pe locul al cincilea pentru energia electrică.

De asemenea, în data de 25 aprilie, Ministerul Energiei a lansat două apeluri de proiecte din Fondul pentru Modernizare în cadrul Programului-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea energiei – Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum, respectiv Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru proiecte privind societăți și regii autonome. Bugetul total alocat pentru cele două apeluri este 815 milioane euro.