Boumelha arată că presa nu poate fi considerată o ameninţare la adresa siguranţei naţionale. Acesta este de părere că guvernanţii vor să se spună în presă numai lucruri bune despre ei şi, în acelaşi timp, cât mai puţin despre ceea ce fac.
"Sunt convins că presa din România nu se află în faliment, ci se află doar în criză la fel ca presa din alte ţări. Există o problemă asupra guvernanţilor şi independenţa media publice. Marea dificultate este modul în care un media transmite informaţia ca serviciu public. Restul presei, cea tabloidă sau cea tradiţională, trece printr-o criză economică la fel ca în celelalte ţări. Pe de altă parte, nu am simţit că bloggerii sunt integraţi în dezbateri, deşi mulţi dintre ei sunt jurnalişti adevăraţi. Presa din România nu este foarte diferită de presa din alte ţări, nu vorbim aici de ”Era Ceauşescu”, în care se practica un alt tip de jurnalism. Aici totul este foarte nou şi este parte a modului în care evoluează societatea din România, dar şi din zona", a spus acesta.
Rugat să dea o notă de la 1 la 10 presei din România, Boumelha a declarat:
"Este dificil să fac această apreciere. Aş avea aceeaşi dificultate să apreciez unde se află presa din Anglia. Presa din întreaga lumea abundă de informaţie, nu este o media săracă, este prea multă informaţie. Există subiecte bune, subiecte proaste oriunde. Există tabloide care încearcă să facă bani vânzând subiecte despre România, pentru că oamenii sunt interesaţi atunci când li se spune că mâine vor veni trei milioane (n.r. de cetăţeni) din România şi vă vor invada şcolile, locurile de muncă şi altele. Au creat panică şi oamenii vor să ştie, dar o fac într-un mod cinic pentru că este un război al crizei, un război al circulaţiei. În multe privinţe, mulţi oameni încearcă să cuantifice cât câştigă publicaţiile din acest tip de a face presă care nu este etic, prin titluri aproape rasiste. De aceea sunt foarte precaut în a face pronosticuri, dar sunt conştient că poate exista jurnalism de bună calitate, deşi eu nu citesc presa din România. Poate că există jurnalişti buni şi atunci le-aş da nota 10, dar nu am informaţii suficiente să o fac. Nu ştiu dacă, de exemplu, de la 0,5 în perioada regimului Ceauşescu presa din România s-a mişcat la o anumită notă, dar în mod cert s-a mişcat de acolo. Nu ştiu care este presa bună, dar sunt convins că această presă va trage după ea restul presei".
Totdată, s-a declarat destul de optimist cu privire la viitorul presei, în general:
"Criza presei a început înainte de criza financiară. Majoritatea presei a început să aibă probleme pentru că acţionariatul s-a schimbat şi publicaţiile au început să fie deţinute de trusturi. Mulţi proprietari nu fac bani din presă, ci din alte domenii. Mulţi se aşteptau să facă profit şi din presă. Criza a început în momentul în care nu s-a mai putut realiza profit. Criza nu înseamnă faliment, ci faptul că nu mai există profit. Există însă multe ziare care sunt pe profit, dar şi ziare care încearcă să găsească soluţii. Este foarte important acest lucru şi încearcă soluţia combinaţiei între on-line şi print, chiar dacă tirajul s-a diminuat, on-line-ul încă nu produce suficient. Unele ziare au renunţat la print şi funcţionează numai on-line. La un moment dat este posibil să revină la ceea ce au fost odată".