Magistrații sunt nemulțumiți de creșterea bruscă a vârstei de pensionare

Daniel Grădinaru a spus că problema este, de fapt, creșterea vârstei de pensionare peste noapte, cu 10 ani.

„Formele de protest, sigur că ele au fost vehiculate și cuvinte mai grele s-au folosit, termenul de grevă, că ar trebui dați afară magistrații care fac grevă. Este o idee falsă. Magistrații nu fac grevă. Formele acestea de protest sunt, zicem noi, doar pentru a atrage atenția factorilor decizionali în legătură cu modificarea statutului magistraților, în această manieră în care s-a procedat. Suspendarea activității nu este însă radicală sau totală, este doar în legătură cu anumite cauze care pot fi amânate. Protestul nostru, de altfel, protestul magistraților, de altfel, vizează nu numai pensiile. Acesta a fost doar un moment declanșator. Situația din sistemul judiciar este destul de gravă și este generată tocmai de subiectul acesta.

Începând cu anul trecut, când factorii decizionali de atunci – mă refer la declarațiile ministrului muncii și ale celor care erau miniștri la acel moment – au anunțat o iminentă modificare a statutului magistratului sub aspectul vârstei de pensionare, moment în care mai mulți magistrați care îndeplineau condițiile pe legea în vigoare au luat decizia să se pensioneze. În această manieră a fost un număr mai mult decât… de trei ori mai mare decât în alți ani, de pensionare, adică un val de pensionări care a produs tulburări în activitatea instanțelor și Parchetelor.

De fapt, nemulțumirea magistraţilor vine de aici: pe de o parte, pe anunţarea schimbării statutului magistratului sub aspectul vârstei de pensionare și, pe de altă parte, din lipsa de acțiune în direcția ocupării posturilor vacante. Practic, sunt instanțe în care din mai mult de 50% dintre judecătorii care ar trebui să fie în activitate s-au pensionat și, în aceste condiții, munca pe care trebuie să o desfășoare cei care sunt în activitate este deja aproape insuportabilă. Acesta este de fapt contextul în care s-au declanșat aceste acțiuni de protest pentru a atrage atenția asupra tuturor problemelor din sistem”, a explicat președintele CSM la Radio România Actualități.

CSM este de acord ca pensia să nu depășească salariul și cu vechimea de 20 de ani în profesia de magistrat

Între timp, CSM a anunțat că este de acord ca pensia să nu depășească salariul și cu condiția de vechime de 20 de ani în profesia de magistrat, dar consideră că este necesară o metodă reală de etapizare a creşterii vârstei de pensionare.

„Sistemul judiciar este de acord ca soluţia legislativă propusă să reglementeze un nivel maxim al pensiei, care să nu depăşească salariul în plată al unui magistrat în activitate. De asemenea, sistemul judiciar apreciază că este necesar să se stabilească o vechime în magistratură de minimum 25 de ani pentru pensia de serviciu, din care în mod obligatoriu 20 de ani în funcţia de judecător sau procuror”, a transmis instituția printr-un comunicat.

De asemenea, forul reprezentativ al procurorilor şi judecătorilor este de acord cu stabilirea unei vârste de pensionare, însă cere o perioadă de tranziție și etapizare a modificării vârstei actuale.

„Suntem de acord cu stabilirea unei vârste de pensionare, dar precizăm că este necesară o perioadă de tranziţie pentru a asigura încrederea legitimă a profesioniştilor din sistemul judiciar, care şi-au început cariera în temeiul unui cadru juridic diferit. Prin urmare, este necesar ca dispoziţiile legale să reglementeze o metodă reală de etapizare a creşterii vârstei de pensionare, pe o perioadă de timp rezonabilă, astfel încât să nu se creeze situaţii discriminatorii între profesioniştii cu o vechime similară în sistemul judiciar, dar cu o vârstă biologică diferită.

Totodată, apreciem că este necesar ca soluţia legislativă să prevadă un mecanism de pensionare anticipată, cu penalizarea cuantumului drepturilor de pensie, ce există în prezent în legislaţia care reglementează sistemul public de pensii. Este echitabil ca o astfel de posibilitate să fie prevăzută şi pentru magistraţi, mai ales în condiţiile în care, potrivit proiectului de lege, limita de vârstă pentru pensionare urmează a fi majorată considerabil”, se mai arată în comunicat.