‘Continuăm discuţiile tehnice, în perioada următoare vom răspunde întrebărilor pe care le-a pus Comisia Europeană (CE) şi, în felul acesta, netezim drumul pentru o cerere oficială de acordare a ajutorului de stat pentru Oltchim. Deci, în primul rând, avem de lămurit nişte aspecte care privesc relaţia statului român în trecut cu Oltchimul şi, odată ce acestea sunt lămurite, putem trece la pasul următor, de a cere CE să aprobe acordarea unui ajutor de salvare pentru Oltchim’, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

El a precizat că răspunsurile la chestionarul suplimentar primit cu prilejul vizitei la Bruxelles a ministrului economiei, Varujan Vosganian, vor ajunge la CE ‘săptămâna viitoare’. Varujan Vosganian, prezent săptămâna trecută la Consiliul Competitivitate al UE, a purtat discuţii privind ajutorul de stat pentru Oltchim cu comisarul european pentru concurenţă, Joaquin Almunia şi a precizat că a primit din partea Direcţiei Generale Concurenţă de la Comisia Europeană ‘un nou chestionar cu întrebări suplimentare’.

‘E vorba de câteva întrebări care doresc să clarifice poziţia creditorilor proprietate de stat, în principal Electrica şi AVAS, dacă acest comportament nu a privilegiat Oltchim, având în vedere că acţionarul este acelaşi, statul, sau dacă cei doi creditori care sunt dominanţi nu au avantajat Oltchim prin comportamentul lor, ducând astfel, implicit, la o formă de ajutor de stat’, a afirmat atunci Vosganian.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a reamintit că un ajutor de stat pentru Oltchim nu reprezintă decât o soluţie temporară. ‘Va trebui să spunem CE exact suma pe care vrem s-o dăm, pentru ce vrem s-o dăm şi ce ne aşteptăm să se întâmple după aceea. Pentru că ajutorul acesta nu face decât să-ţi câştige un respiro de câteva luni, maxim şase luni, la sfârşitul acestei perioade, trebuie să ai o idee ce vrei să faci cu această întreprindere. Dacă ea poate fi viabilizată prin restructurare, dacă e privatizabilă sau, în cel mai rău caz, dacă trebuie închisă’, a spus Bogdan Chiriţoiu la Bruxelles.

El a dat detalii despre modul în care a fost stabilit cuantumul ajutorului de stat care ar urma să fie acordat Oltchim, de 45 de milioane de euro. ‘Avem o formulă de calcul dată de cifra de afaceri a companiei şi aceasta ne spune care este valoarea maximă până la care ne putem duce cu ajutorul de salvare. Deci 45 de milioane de euro este undeva la limita superioară a ceea ce permit regulamentele europene’, a precizat el.

Sursa: Agerpres