Cu totii ne dorim o silueta cit mai aproape de ideal. Primavara, cind trecem la o vestimentatie mai sumara, preocuparile legate de excesul ponderal si de celulita se amplifica. Lupta impotriva kilogramelor i plus si a aspectului dizgratios de „coaja de portocala” se da pe mai multe fronturi: ceaiuri, preparate din plante, retete bazate pe o alimentatie unilaterala (supa de varza, cura Atkins, cura Mayo etc.), laxative, creme anticelulitice, bioenergie, acupunctura… Oferta de metode si produse este foarte generoasa, specifica unei piete cu potential considerabil.
Prima icercare a oricarui posesor de „pernute” si „colacei” este de a institui o dieta nu prea severa. De cele mai multe ori, rezultatele nu sunt cele scontate, iar renuntarea la regimul dietetic restrictiv antreneaza, de regula, depasirea greutatii initiale. Astfel ca, i etapa a doua, se recurge la ceaiuri. Principalul efect al acestora este cel diuretic, adica de a elimina lichidele acumulate i surplus i tesuturi. insa apa i exces poate fi doar una din numeroasele probleme ale unei persoane supraponderale, motiv pentru care eficacitatea ceaiurilor este perceputa de numerosi consumatori ca fiind, de asemenea, redusa.
De regula, cei cu venituri modeste se rezuma la aceste doua metode.
Exista isa un segment de piata care recurge la produsele farmaceutice de slabit. Sunt comod de administrat si dau rezultate relativ repede. Din pacate, alegerea lor se face pe criteriul „Cineva a slabit cu…”, netinindu-se cont de faptul ca unele medicamente au contraindicatii sau pot provoca efecte secundare, uneori foarte grave.
Aspectele medicalesunt neglijate
Conform statisticilor, jumatate din populatia Rominiei este supraponderala si o treime este afectata de obezitate. Cu toate acestea, putini isi pun problema pericolului pe care il reprezinta kilogramele i plus pentru sanatate. Cei care fac eforturi pentru a ajunge la o greutate normala sunt preocupati, ideosebi, de aspectul estetic, si mai putin de cel medical. Este vorba ideosebi de persoane tinere, itre 14 – 35 ani, majoritatea femei.
in cazul unei persoane obeze, deci cu un surplus ponderal important, este extrem de dificil sa se obtina si sa se mentina timp idelungat o greutate „normala” sau conform standardelor la moda.
„Obiectivele terapeutice pe care le urmarim i controlul ponderal sunt motivate si determinate de beneficiile pe plan medical, si nu de cele estetice. Din acest motiv, nu exista itotdeauna o concordanta itre asteptarile pe care le au persoanele i cauza, ideosebi femeile, si programul pe care noi, medicii avizati, il preconizam pentru a realiza obiectivele mai sus mentionate”, afirma Gabriela Roman, medic primar i diabet zaharat, boli de nutritie si metabolism, secretar al Asociatiei Romine pentru Studiul Obezitatii.
Medicatia specifica obezitatii (Reductil, Xenical) a aparut pe piata romineasca de putin timp si, desi se bazeaza pe evidente stiintifice, prescrierea si utilizarea lor nu este ica cea de dorit. Motivele tin de necunoasterea suficienta a acestora, reticenta pacientilor si pretul incomod pentru multi dintre candidatii la acest tratament.
Tratamentul chirurgical a iceput sa fie popularizat si la noi i tara, o data cu ifiintarea clinicilor de chirurgie estetica. Costul foarte ridicat al interventiei limiteaza isa foarte mult numarul doritorilor.
in ultima perioada, populatia se orienteaza tot mai mult spre terapia naturista. in acest sens, fitoterapia prezinta o oferta foarte bogata pentru tratamentul obezitatii.
O varianta terapeutica relativ recent introdusa i Rominia este homeopatia care, prin remediile sale, ofera o alta cale de abordare a obezitatii.
O piata i continua dezvoltare
Cu sau fara probleme de greutate i exces, foarte multe femei sunt deranjate de celulita. Conform unui studiu realizat de IMRC Group, cele mai populare marci de produse anticelulitice sunt Elancyl (Galenic), Lipofactor (Sanofi – Synthelabo) si Femine – Celulit (Walmark). „in general, femeile sunt atrase foarte mult de imaginea creata i jurul produsului, de ambalaj sau de mesajul publicitar, si mai putin de efectul acestuia i timp”, afirma Monica Buculei, general manager la IMRC Group.
in contextul actual, piata devine tot mai aglomerata cu oferte de produse de slabit sau de mentinere a siluetei. Publicul doreste o solutie rapida, simpla, care sa conduca la rezultate vizibile. Pentru omul secolului XXI, extrem de ocupat si stresat, sportul nu mai reprezinta, de cele mai multe ori, o varianta viabila. Contrar multor pareri, la sport apeleaza foarte putini supraponderali. Este vorba de o lipsa de educatie pentru sanatate, apoi de lipsa de timp si comoditate, si chiar de jena, i unele cazuri. Cite femei dolofane ati vazut i salile de fitness? Fara a mai vorbi de faptul ca, i unele localitati, nici nu exista astfel de spatii amenajate.
Ca urmare, tot mai multe produse vor invada piata, pornind de la alimentele dietetice, pina la guma de mestecat pentru slabit.
Adelina Hanciu, manager divizie plante la Fares Orastie, firma producatoare a ceaiului de slabit Sveltaflor, face urmatorul comentariu: „Originalitatea pietei consta i faptul ca aceste produse nu sunt ca oricare altele, i sensul ca nu sunt cumparate din placere, ci pentru obtinerea unui efect bine definit. Slabirea sau disparitia celulitei sunt deziderate care apar, de regula, dupa perioade lungi de utilizare a produsului respectiv, dar exista si riscul de a nu se atinge niciodata stadiul dorit de consumator. Ca urmare, acesta va fi itr-o permanenta cautare a produsului ideal.”
La rindul sau, Horia Vilcu, director general la Walmark Rominia SRL, considera ca problemele cele mai delicate ale pietei sunt cele legate de adresabilitatea la medic. Curele de slabire se fac de obicei „dupa ureche” si dupa experienta cunoscutilor. in mod normal, orice demers de acest gen trebuie iceput cu o serie de analize care pot depista o eventuala cauza a surplusului ponderal.