Premierul propus de Igor Dodon se spală pe mâini de datoria imensă a Republicii Moldova. O blamează pe Maia Sandu

Astfel, premierul propus de Igor Dodon susține că cele 394,1 milioane de dolari s-au acumulat drept datorie în anii 2011-2015, potrivit informațiilor transmise de ziarulnațional.md

„Despre datoriile acumulate de Moldovagaz față de Gazprom… Datoria malului drept de 444,1 milioane de dolari, fără penalitățile calculate, s-a format precum urmează:

39,3 milioane de dolari (8,8%) – 2006-2007

394,1 milioane de dolari (88,7%) – 2011-2015

10,7 milioane de dolari (2,4%) – septembrie 2021

Deci, cele 394,1 milioane de dolari s-au acumulat drept datorie în anii 2011-2015, adică în perioada când actualii diriguitori ai statului erau…în Guvern. Poate de asta rușii le cer anume lor să achite acum datoria?”, a scris Chicu pe canalul său de telegram.

Ion Chicu pasează responsabilitatea la actuala guvernare

Prin această postare, Chicu a pasat toată responsabilitatea pe actuala guvernare. Mai mult, el are doar cuvinte de laudă pentru guvernarea Plahotniuc și Dodon.

„În perioada 2016 – august 2021 nu s-a acumulat măcar un cent datorie…”, a completat acesta.

Federația Rusă amenință cu sistarea livrărilor de gaze către Republica Moldova, în cazul în care Chișinăul nu achită o datorie de 709 milioane de dolari până la 1 decembrie.

Declarația a fost făcută sâmbătă de purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, după ce vicepremierul Andrei Spînu, a anunțat că oferta făcută de ruși este imposibil de acceptat, potrivit sursei menționate.

„Ofertă propusă la momentul actual de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor noștri. Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz.

Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”, a declarat Spînu, după negocierile eșuate cu șeful adjunct al Administrației președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak, directorul general Gazprom Export, Elena Burmistrova și ministrul Energiei, Nikolay Shulginov.