Premierul italian, Giuseppe Conte, a declarat astăzi că efectele pandemiei de coronavirus ar trebui transformate într-o oportunitate de a iniția reformele mult amânate. Conte a spus că guvernul său elaborează planuri de simplificare a birocrației, de sporire a investițiilor în domeniile digital și al energiei verzi și de sprijinire a săracilor.

De astăzi, pentru o săptămână, Villa Doria Pamphili din Roma reprezintă centrul discuțiilor dintre miniștri, reprezentanți ai instituțiilor europene și omologii lor sociali, discuții care se vor concretiza într-un plan național de reforme pe care ministrul economiei, Roberto Gualtieri, îl va trimite în septembrie la Bruxelles, după care Uniunea Europeană va decide dacă va oferi Italiei miliardele prevăzute de fondul de recuperare post coronavirus.

Discuțiile au fost deschise de premierul Giuseppe Conte care a subliniat că efectele pandemiei ar trebui transformate într-o oportunitate de a iniția reformele mult amânate.

Este o zi care deschide un dialog intens, o conversație pe care Guvernul intenționează să o realizeze cu toate puterile economice, politice, sociale, culturale din țară, pentru că suntem nevoiți – noi, ca și alte state – să ne confruntăm cu o problemă fundamentală pentru economie. Trecem în printr-un șoc fără precedent, cu așa-zise plăți umane, în special în Italia, dar și cu costuri social-economice foarte ridicate.

În paralel cu dezbaterile din Villa Doria Pamphili, în afara parcului, peste 100 de tineri au protestat contra Guvernului, criticând această inițiativă și subliniind că teme mai importante sunt cele legate de sănătate, învățământ și denunţând libertatea pieței, competitivitatea și flexibilitatea.