Prim-ministrul Franței, Elisabeth Borne, a avertizat că, în cel mai rău caz, în această iarnă s-ar putea ajunge la întreruperi de energie electrică de două ore în casele francezilor, pe fondul unei crize energetice generalizate, agravată de războiul din Ucraina.

Energia electrică ar putea fi întreruptă în anumite situații

Comentariile făcute de Borne la postul de televiziune TMC marți seară au fost făcute înaintea unei ședințe guvernamentale speciale de miercuri, axată pe probleme legate de energie și climă.

Borne a declarat pentru TMC că situația se datorează în parte consecințelor războiului din Ucraina și, de asemenea, opririi planificate a aproximativ jumătate din cele 56 de reactoare nucleare ale Franței pentru întreținere, în special pentru a remedia problemele de coroziune. Franța se bazează pe energia nucleară pentru aproximativ 67% din electricitatea sa – mai mult decât orice altă țară – și pe gaz pentru aproximativ 7%.

„Înseamnă că producem mai puțină electricitate și pot exista momente, dacă este foarte frig, în care putem avea o problemă în furnizarea de electricitate”, a declarat Borne. „Într-un astfel de caz … am întrerupe, prin rotații, cartier cu cartier, pentru cel mult două ore”, a spus ea, potrivit Associated Press.

Cu toate acestea, Borne a asigurat că gazul nu va fi întrerupt în casele francezilor, deoarece oamenii îl folosesc mai ales pentru încălzire.

Pe de altă parte, gazul ar putea fi potențial raționalizat pentru întreprinderi, care sunt cei mai mari consumatori, a spus ea.

Oficialul francez a explicat că o astfel de decizie ar fi provocată de o combinație de circumstanțe nefaste, printre care Rusia care și-ar putea întrerupe livrările de gaze, restricții ale importurilor de gaze naturale lichefiate și o iarnă foarte friguroasă.

Guvernul francez va lansa o campanie de recomandări

În acest context, Guvernul francez va lansa o campanie cu recomandări pentru cetăţeni pentru a economisi energie, cu scopul de a atinge obiectivul de reducere a consumului pentru a evita întreruperea alimentării cu energie electrică.

Dacă nu se reduce consumul, „va exista riscul unor restricţii” în domeniul energetic, „cu impact asupra locurilor de muncă”, şi „este ceva ce vrem să evităm cu orice preţ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Oliver Veran, pentru France Info.

„Vrem să evităm întreruperile de curent”, însă „totul este posibil, toate scenariile se află pe masă”, a subliniat acesta.

Premierul Elisabeth Borne a anunţat deja, luni, că, în ceea ce priveşte companiile, acestea vor trebui să prezinte planuri de economisire şi să numească un mediator energetic care să fie însărcinat cu supravegherea şi aplicarea acestor planuri.

La finele lunii septembrie sau începutul lui octombrie va veni rândul consumatorilor privaţi să le fie prezentată o foaie de parcurs, însoţită de o campanie de informare a cetăţenilor, care va permite fiecăruia „să aibă un impact semnificativ” în economisirea energiei, a adăugat Veran.

Obiectivul Executivului din Franța este de a reduce consumul de energie cu 10% în doi ani.