Premierul Florin Cîțu laudă puterea de cumpărare a românilor. Șeful Guvernului își continuă răfuielile cu opozanții de la PSD.

Astfel, Cîțu compară evoluția salariului mediu net lunar cu cea a ratei înflației în 2021, într-o postare publicată pe Facebook.

Premierul Florin Cîțu laudă puterea de cumpărare a românilor. ”Așa crește puterea de cumpărare”

”Salariul mediu net lunar a crescut în 2021 mult mai rapid decât rata inflației. În fiecare lună.

Asta inseamnă că fiecare leu câștigat în plus de români are o valoare mai mare (cumpără mai multe bunuri).

Ca să înțeleagă și psd-iștii: așa crește puterea de cumpărare.
#RomaniiTrebuieSaStie
Sursa date: INS si BNR”, a scris șeful Guvernului pe Facebook.

Controverse legate de acuratețea datelor oficiale

Cîțu răspunde astfel numeroaselor acuze din spațiul public, care în ultima vreme au atras atenția cu privire la scăderea nivelului de trai.

Conform minutei şedinţei de politică monetară din 7 iulie a Consiliului de administraţie al BNR, rata anuală a inflaţiei a crescut la 3,24 la sută în aprilie 2021, de la 3,05 la sută în martie, şi la 3,75 la sută în luna mai, urcând astfel deasupra intervalului ţintei ceva mai devreme decât s-a anticipat.

Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.492 lei, în luna mai, în scădere faţă de luna precedentă cu 69 lei (-1,9%), iar comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,8%, relevă cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Mai mult decât atât, mai mulți economiști acuză faptul că datele oficiale în ceea ce privește rata inflației nu reflectă realitatea legată de creșterea prețurilor în economie, în condițiile în care liberalizarea pieței de energie a condus la creșteri importante privind costurile legate de energia electrică și gazele naturale.

Alături de prețul combustibililor, care de asemenea a înregistrat o creștere semnificativă, majorarea prețurilor la energie are un efect în lanț la nivelul întregii economii.

Venitul real ar fi scăzut de fapt cu 7,2%

”Aritmetică pentru domnul Cîțu, non-economist dar părelolog.

Venitul salarial mediu brut în luna mai 2021 a fost de 5695 lei iar venitul salarial mediu brut în luna decembrie 2020 a fost 5906 lei.

Iată cu după numai 5 luni ale anului 2021, venitul salarial mediu brut este mai mic cu 211 lei în termeni nominali (scădere de 3,6%).

Acum, luând în considerare că venitul salarial mediu brut include inflație, să raportăm acestea rezultate la evoluția reală, adică să excludem inflatia.

La decembrie 2020, inflația era de 2,6%, iar în mai 2021, inflatia a fost de 3,8%.

Luând în considerare aceste valori, prin excluderea inflației din cei doi indicatori vizați (venit decembrie 2020 și venit mai 2021), rezultă că venitul real pe luna mai 2021 a scăzut cu 7,2% față de luna decembrie 2020.

Cu alte cuvinte orice leu obținut de un român sub formă de venit este mai slab cu 7,2% decât era în decembrie 2020.

Din perspectiva veniturilor salariale, puterea de cumpărare a scăzut cu 7,2% în primele 5 luni ale anului 2021.

Contestă asta, Florine, dacă și înțelegi cum se fac calculele. O diplomă nu ține niciodată loc de știință și cunoaștere decât, eventual, la parveniți!

Mulțumesc!”, a scris economistul Adrian Câciu pe Facebook, în replică la afirmațiile Premierului.

Sursa foto: Facebook, Florin Cîţu.