“China intenţionează să aibă o participare sporită la rezolvarea crizei datoriei europene prin intermediul FESF şi MES”, a spus şeful guvernului de la Beijing într-o conferinţă de presă la care a participat şi cancelarul german Angela Merkel, care se află la Beijing cu scopul de a asigura oficialităţile locale asupra sănătăţii economice a Uniunii Europene.

Wen Jiabao a precizat că ţara sa, care examinează modalităţi vizând intensificarea implicării sale prin intermediul Fondului Monetar Internaţional, îşi va spori comunicarea cu Germania cu ajutorul mecanismului bilateral de cooperare financiară, dar şi cu celelalte ţări implicate, scrie Agerpres.

În octombrie, guvernul chinez anunţa că doreşte clarificări tehnice privind sporirea capacităţii FESF, după adoptarea unui plan anticriză de către statele membre ale UE. Cu această ocazie, directorul general al FESF Klaus Regling a efectuat o vizită în China, cea mai mare rezervă de valută la nivel mondial, cifrată la aproape 3.200 miliarde dolari.


Conform estimărilor specialiştilor economici, neconfirmate oficial, China ar deţine peste 500 miliarde dolari din datoria europeană.

Insistând asupra necesităţii respectării pactului de stabilitate de către ţările europene, Angela Merkel a apreciat astăzi că “euro, în calitate de monedă comună, a făcut o Uniune Europeană mai puternică”, exprimându-şi totodată încrederea în capacitatea europenilor de a depăşi actuala criză a datoriilor.