"Astăzi încă nu avem un contract încheiat în privinţa South Stream nici din partea Bulgariei, nici din partea Rusiei. În ceea ce priveşte acest proiect, există o procedură faţă de Bulgaria. De ce ? Pentru că South Stream trebuia construit fără pachetul III. Dacă trebuie să fiu mai clar, că şi alte încărcături de gaz trebuiau transportate în acea conductă şi în acel moment în porturile bulgăreşti există platforme şi există materiale de construcţii care sunt pregătite pentru începerea construcţiilor, chiar şi astăzi în oraşul Burgas", a spus Borisov la conferinţa de presă comună de la finalul întâlnirii trilaterale de la Craiova din premierii României, Bulgariei şi Serbiei.

Potrivit premierului bulgar, Uniunea Europeană este categorică, fără să fie îndeplinit pachetul III energetic, nicio ţară din Uniunea Europeană nu-şi poate permite să construiască o conductă.

"Nu avem nimic împotriva Rusiei, nu avem nimic împotriva proiectului, dar există o cerinţă: să respectăm ceea ce s-a spus de la Bruxelles, iar eu sunt convins că fiecare stat în cadrul Uniunii Europene va fi silit să respecte acel pachet III, deoarece să fii membru al UE nu este doar un privilegiu, nu este doar a folosi fonduri europene, înseamnă şi disciplină, înseamnă să respecţi anumite reguli. Aşa că eu sper, înainte de toate, cu cât mai repede pe cale diplomatică să rezolvăm problemele între Ucraina, Rusia şi Uniunea Europeană, să cadă toate sancţiunile, să ne întoarcem la masa negocierilor, pentru că, ştiţi foarte bine, prin Bulgaria este cea mai scurtă cale", a mai spus premierul Bulgariei.

Borisov a mai afirmat că separat, el este militant pentru proiectul Nabucco, care nu deranjează proiectul South Stream, ci din contră, Nabucco este prioritate pentru Uniunea Europeană. 'Din păcate, brusc s-a întâmplat ceva: nu se mai discută despre acel proiect, sper cât se poate mai repede să primesc şi un răspuns foarte concret, pentru că este un loc foarte potrivit de unde să vină gazul, din Azerbaidjan, iar după întâlnirea de la Lausanne între Iran, SUA, acele fluxuri trebuie să vină de jos, din sud, să intre prin Bulgaria şi să plece spre Ungaria şi Austria. Separat, să intre România şi Grecia", a mai spus Borisov.

Potrivit premierului bulgar, în ceea ce priveşte Serbia, se lucrează foarte activ la interconectare, de asemenea şi cu România, însă situaţia politică "de sancţiuni, contrasancţiuni influenţează foarte mult luarea unor decizii oportune". "'Eu sunt optimist că după ce se rezolvă problemele pe cale diplomatică şi atunci vom avea şi discuţii mai concrete. Dacă cineva crede că va sări regulile europene, de acum îi pot spune oricărui coleg de-al meu că Bruxelles în privinţa asta este foarte strict", a mai afirmat premierul bulgar. AGERPRES