Departamentul Rhône (sud-estul Franţei) va deveni un inovator în dosarul romilor. Consiliul general a arătat vineri că vrea să ajute la integrarea romilor în România, scriu ziarul Le Progres şi site-ul LYonenFrance.com.

Şase din cele 50 de familii care vor fi expulzate la sfârşitul lunii octombrie dintr-un cartier de la marginea Lyonului vor beneficia de noul program pilot bazat pe voluntariat. Aceste şase familii au declarat că sunt originare din judeţele româneşti Timiş şi Alba. Departamentul francez va finanţa în parte repatrierea acestora sub forma unor ajutoare pentru şcolarizare, în scop medical şi pentru găsirea unui loc de muncă. Acest program va fi cofinanţat de Uniunea Europeană şi de cele două judeţe din România.

Potrivit Consiliului general, familiile de romi care vor dori să se întoarcă în România vor semna un contract de reinserţie în care se precizează clar dorinţa lor de a reveni în regiunea de origine, de a-şi trimite copiii la şcoală, de a munci sau dezvolta un proiect microeconomic care va fi finanţat de Oficiul francez pentru imigrare şi integrare.

‘Dorim să derulăm o acţiune exemplară de partenariat şi de reinserţie a romilor, în cooperare cu două judeţe din România, Timiş şi Alba’, a precizat Michel Mercier, preşedintele consiliului general al departamentului.

‘Este vorba de o reinserţie la faţa locului, finanţată de trei departamente franceze, ambasada Franţei, Oficiul francez pentru imigrare şi integrare /OFII/ şi UE. Când romii se vor întoarce la ei în România, acest program de reintegrare va fi pus în aplicare prin înscrierea copiilor la şcoală, realizarea unei supravegheri şcolare şi medicale şi găsirea unui loc de muncă. Cele două judeţe româneşti se angajează să urmărească familiile pe o perioadă de cinci ani. Vom face deci chiar mai mult decât să le spunem pur şi simplu «plecaţi»’. Rhône va fi prima colectivitate franceză care va testa acest program, la cererea Oficiului francez pentru imigrare.

Programul de reinserţie, axat pe formarea profesională şi oportunităţile de muncă pentru persoanele aflate în dificultate, prevede locuri de muncă în agricultură şi turismul rural, prin dezvoltarea creşterii animalelor, crearea de cooperative de producere a brânzei, valorizarea patrimoniului şi a produselor locale.

Anunţarea acestui proiect coincide cu instalarea unui poliţist român la Lyon pentru mai multe luni, în cadrul măsurilor de întărire a cooperării dintre poliţia română şi cea franceză, cooperare decisă după expulzarea de către Franţa a unor ţigani originari din România.

Preşedintele Consiliului general a precizat că autorităţile i-au ajutat în permanenţă pe romii instalaţi la marginea Lyonului, prin vizite medicale care au vizat mai ales femeile însărcinate, vaccinarea copiilor, precum şi prin curăţarea terenului de unde, de la începutul anului, au fost ridicate 25 de tone de gunoaie.

Terenul pe care s-au instalat romii trebuie evacuat, deoarece acolo se va construi noul sediu al arhivelor departamentale.

De 15 ani, departamentul Rhône are relaţii de cooperare descentralizată cu România, cu judeţul Timiş, unde a derulat acţiuni de protecţie a copiilor şi tinerilor, şi cu judeţul Alba, cu care cooperează în domeniul dezvoltării rurale.

Aceste cooperări derulate în strânsă legătură cu Ambasada Franţei de la Bucureşti, Consulul onorific al Franţei de la Timişoara, Centrul cultural francez şi Consulatul României de la Lyon, constituie o susţinere fermă a proiectului referitor la romi.

SURSA: Agerpres