Deja un fond de investitii care detine actiuni PeopleSoft vrea sa vanda, daca oferta lui Larry Ellison va urca pana la 20 USD/ actiune. La sfarsitul lui iunie, o actiune PeopleSoft se vindea cu 18 dolari.
Oferta Oracle de 6,3 miliarde de dolari va fi cu siguranta suplimentata, stiut fiind faptul ca lui Larry Ellison nu ii place sa piarda niciodata. Nu e exclus ca valoarea de piata a PeopleSoft sa creasca cu un miliard de dolari, in conditiile in care compania va achizitiona, la randul sau, un alt producator de software – J.D.Edwards. Insa nici aceasta posibilitate nu il sperie pe Larry Ellison.
si sa presupunem ca boss-ul de la Oracle chiar va reusi sa cumpere PeopleSoft, realizand astfel cea mai mare tranzactie din istoria industriei software. Ce se va intampla in acel moment? Oracle, lider mondial pe piata bazelor de date, va deveni numarul doi in sectorul aplicatiilor business, clasandu-se imediat dupa SAP. Concret, Oracle si PeopleSoft ar avea 12% dintr-o piata de 35,8 miliarde USD, in vreme ce cota lui SAP se ridica la 20%. Oferta pentru clientii companii se va limita cu siguranta, insa este greu de sustinut ca noua companie ar putea avea o pozitie de monopol.
Ofensiva extrem de agresiva a lui Larry Ellison vine in conditiile in care, dupa doi de ani de declin ale cheltuielilor IT, lucrurile incep sa se indrepte. Bancile de investitii si institutele de analiza a pietei preconizeaza o crestere atat a cheltuielilor corporatiste, cat si a celor realizate de persoanele fizice. Cu alte cuvinte, seful Oracle vrea sa se aleaga cu o felie cat mai mare dintr-o piata care da semne de revigorare.