Într-un raport publicat de curând în revista „Nature Communications”, cercetătorii din SUA și Germania au arătat modul în care regiunile producătoare de alimente din toată lumea vor avea recolte semnificativ reduse în viitorul apropiat, informează Gizmodo.

Cercetătorii au analizat modele climatice și date de observație din anii 1960 și 2014 și apoi s-au uitat la proiecțiile viitoare, adică la intervalul 2045 și 2099. Analizând datele, au descoperit că, în mare măsură, comportamentul curenților de aer a contribuit la eșecul recoltei în trecut. Curenții de aer schimbă modelele meteorologice din întreaga lume. Dar mulți oameni de știință au observat că schimbările climatice schimbă și modul în care se mișcă acești curenți, afectând regiunile cultivate din întreaga lume.

Regiunile agricole din Europa de Est, Asia de Est și America ar putea fi afectate

Datele au arătat cercetătorilor că anii cu „mai mult de un astfel de curent de aer” duc adesea la scăderea recoltelor regionale cu până la 7%. Ei au descoperit și că regiunile agricole din Europa de Est, Asia de Est și America de Nord ar putea fi afectate de aceste evenimente. Studiul a observat, în mod special, un val de căldură care a afectat în mod semnificativ agricultura din Rusia încă din 2010. Temperaturile ridicate din acel an au fost legate de o schimbare a curentului de aer, potrivit cercetătorilor. Valul de căldură din Rusia a distrus 9 milioane de hectare (22.239.484 de acri) de culturi și a provocat secete și incendii de pădure, potrivit Agenției Meteorologice a Marii Britanii. Incendiile au ucis numeroși oameni în Rusia și au strămutat multe familii. În iulie 2009, capitala Rusiei, Moscova, a înregistrat 14.000 de decese, adică cu peste 5.000 de decese mai mult față de iulie 2009.

Un apel la trezire

„Efectele potențial perturbatoare au devenit mai frecvente și vor crește în continuare, dacă emisiile de gaze cu efect de seră rămân la fel”, au avertizat autorii studiului. Kai Kornhuber, autorul principal al studiului și cercetător de la Universitatea Columbia susține că rezultatele cercetării sunt „un apel la trezire”. În opinia sa, eșecurile tot mai mari ale recoltelor sunt subestimate, ceea ce ar putea însemna pregătiri mai puțin adecvate la nivel mondial. „Trebuie să fim pregătiți pentru aceste tipuri de riscuri climatice în viitor, iar modelele, în acest moment, par să nu țină cont de ceea ce urmează”, a spus el într-un comunicat de presă.

Tensiuni la Bursa de cereale

Condițiile meteo din Statele Unite influențează într-o mare măsură bursa americană de cereale. În acest timp, prețul grâului rusesc afectează exporturile europene. Condițiile meteorologice și precipitațiile insuficiente din SUA au o influență tot mai mare asupra piețelor de cereale, în timp ce exporturile europene se confruntă cu provocări din cauza prețului ridicat persistent al grâului rusesc. Prețurile cerealelor se află pe o tendință continuă de creștere, determinată de ceea ce se numește în mod obișnuit „piața vremii”, cu un accent deosebit pe seceta din America, țară care este principalul producător mondial de porumb. Comercianții s-au confruntat cu un eșec semnificativ după ce raportul săptămânal al Departamentului american al Agriculturii (USDA) a dezvăluit un declin continuu al recoltelor de porumb, considerat cel mai grav din 1992 încoace, după cum a declarat Damien Vercambre, analist la Inter-Courtage.

Problema deficitului de apă provoacă tensiuni la Bursa de cereale din Chicago și reprezintă un motiv de îngrijorare pe piața europeană, unde prețurile la grâu au manifestat volatilitate în ultimele săptămâni, după cum a subliniat Gautier Le Molgat, analist la Agritel. Tendința de creștere a prețului grâului a persistat, prețurile ajungând la 246 de euro pe tonă în jurul orei 1400 GMT. Între timp, prețurile europene la grâu, care au cunoscut o tendință de creștere, se confruntă cu prețurile foarte competitive oferite de Rusia. Rusia, cu stocurile sale substanțiale, caută în mod activ cumpărători pentru a-și descărca surplusul de grâu.