Zeci de mii de dosare de recalculare a pensiilor sunt întârziate de câteva luni, a afirmat Ministerul Muncii, precizând că a discutat aceste probleme cu directorii executivi ai caselor teritoriale de pensii.

”Problemele privind recalcularea pensiilor, dar şi posibile soluţii, discutate de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale cu directorii executivi ai caselor teritoriale de pensii. 45.252 de dosare de recalculare a pensiilor sunt întârziate conform statisticii Casei Naţionale de Pensii Publice la nivelul lunii septembrie. Dintre acestea, unele ajung şi până la 6 luni de întârziere, iar media întârzierilor este între 1 şi 3 luni”, se arată într-un comunicat al Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Astfel, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a organizat vineri o videoconferinţă cu cei 42 de directori executivi ai caselor judeţene de pensii plus cele ale sectoarelor Municipiului Bucureşti iar fiecare director are termen prima săptămână a lunii decembrie pentru rezolvarea întârzierilor.

”Niciun pensionar nu trebuie să se roage de casele judeţene de pensii să respecte legea şi termenul de 45 de zile în soluţionarea dosarului de pensionare. Pe tot parcursul procesului de verificare şi emitere a deciziei de pensionare, respectiv de recalculare, între angajaţii caselor judeţene de pensii şi pensionari trebuie să existe o comunicare clară şi asumată astfel încât oamenii să aibă încredere că instituţiile responsabile soluţionează cu celeritate fiecare dosar”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, citată de adevarul.ro.

Raportat la numărul de pensionari din fiecare judeţ ale căror dosare de recalculare înregistrează întârzieri la nivelul lunii septembrie, primele 5 case de pensii sunt în ordine: Sector 1, Alba, Gorj, Sector 3 şi Argeş.

Potrivit comunicatului Ministerului Muncii, principalele cauze enunţate sunt: prioritizarea dosarelor noi; lipsa de răspuns din partea angajatorilor la solicitările Caselor de confirmare al stagiului de cotizare; termenele de soluţionare la Comisia Centrală de Contestaţii care pot dura până la 2 ani; o împărţire improprie a sarcinilor între operatori şi verificatori în activitatea de gestionare a dosarelor; schimbările legislative în domeniul pensiilor; nivelul rudimentar de gestionare a arhivelor; comunicarea deficitară cu instituţiile omoloage din statele membre UE din cauze imputabile CNPP; grave probleme în sistemul informatic gestionat de CNPP.

Ministrul Muncii Violeta Alexandru a scris ulterior pe Facebook despre ”labirintul pensionarului român”, definind astfel cei ”10 paşi întinşi uneori până la 6 luni peste termenul de 45 zile din lege” pentru calcularea sau recalcularea unei pensii şi promite să schimbe lucrurile.

”Labirintul pensionarului român. Ce găsesc la preluarea mandatului. 10 paşi întinşi uneori până la 6 luni peste ternenul de 45 zile din lege prin nenumărate runde de verificare/verificare la verificare până nu se mai ştie cine răspunde în caz că persistă o greşeală la (re)calcularea unei pensii”, afirmă Violeta Alexandru, prezentând şi un infografic cu aceşti paşi.

Ea explică faptul că rezumă astfel prin ceea ce trec, în prezent, pensionarii români de la ghişeu până la decizia de pensionare. ”Este nedrept şi nenecesar de complicat. Se poate mai bine şi mai simplu. Voi schimba lucrurile. Cu fiecare zi, ajung la rezultate. Aşa lucrez”, precizează ministrul.