UPDATE

Sâmbătă dimineaţă, ANM a emis un Cod Roşu ce vizează cinci judeţe din vestul ţării: Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare și Sălaj.

Sursă: ANM

În județele Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare și Sălaj se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute.

Acestea vor fi cuprinse între 39 și 42 de grade Celsius, iar în cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20…24 de grade și disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Ştirea iniţială

România se topeşte de căldură în acest weekend!

Cod Portocaliu de caniculă sâmbătă, în 10 judeţe din ţară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă că zece judeţe din ţară sunt sub Cod Portocaliu de val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat sâmbătă, 23 iulie.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, 23 iulie, în Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei și în vestul Maramureșului valul de căldură se va intensifica.

În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Sursă: ANM

Tot sâmbătă, o bună parte din ţară este sub Cod Galben de val de căldură şi disconfort termic ridicat.

Sâmbătă (23 iulie), valul de căldură se va intensifica treptat în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18…20 de grade.

Nu scăpăm de temperaturile ridicate nici în zilele următoare. Prognoza meteo ANM pentru duminică şi luni

Duminică şi luni, căldura se va muta în jumătatea de sud a ţării.

Astfel, pentru 24 şi 25 iulie, ANM a emis un Cod Galben de val de căldură şi disconfort termic ridicat.

Pe parcursul zilelor de duminică (24 iulie) și luni (25 iulie) valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade.

De marți (26 iulie) valul de căldură se va extinde din nou și va cuprinde cea mai mare parte a țării.

Sursă: ANM

Iar duminică este în vigoare şi un Cod Portocaliu de val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat.

Duminică (24 iulie) în Oltenia, Muntenia și sud-vestul Dobrogei valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În jumătatea de nord a țării, după orele amiezii local vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice.

Restricţii de circulaţie în zonele afectate de caniculă

În acelaşi timp, CNAIR a impus restricţii de circulaţie în cele zece judeţe vizate de Codul Portocaliu ANM de sâmbătă.

„Sâmbătă şi duminică (23 – 24 iulie), în intervalul orar 10:00 – 20:00, se vor institui restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t în judeţele: Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Caraş – Severin, Timiş, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare.

Măsura este adoptată pentru protejarea şi conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformaţiilor majore ireversibile (ce implică şi pierderea stabilităţii straturilor rutiere) care pot apărea pe reţeaua  rutieră, ca efect al desfăşurării traficului greu în condiţiile climatice de caniculă”, transmite CNAIR.

Măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44 alin.2 şi 3 al Ordonanţei de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora administratorul drumului poate interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe autostrăzile, drumurile expres şi drumurile naţionale din judeţele afectate de Codul Portocaliu, cu excepţia:

  • transporturilor de persoane;
  • transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală;
  • vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră;
  • transporturi funerare;
  • transporturi poştale;
  • transporturi de echipamente de prim ajutor;
  • transporturi pentru distribuire de carburanţi;
  • transporturi de mărfuri sub temperatura controlată;
  • transporturi pentru tractări vehicule avariate;
  • transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;
  • transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării;
  • transporturi apă îmbuteliată;
  • transporturi produse provenite din exploatări agricole;
  • transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale.