Pensiile speciale vor fi tăiate cu 30%, însă numai în cazul în care valoarea totală este mai mare decât salariul mediu brut, adică 6.800 de lei. Acest lucru înseamnă că scăderile vor fi foarte mici. Cu alte cuvinte, cei care au pensii speciale foarte mari nu vor resimți aproape deloc impozitarea.

Cu ce pensii vor rămâne Valer Dorneanu și Tudorel Toader după impozitare

Acesta este și cazul fostului șef CCR Valer Dorneanu și al lui Tudorel Toader.

Valer Dorneanu are o pensie de 454.000 de lei pe an, adică 37.800 de lei pe lună. Dacă scădem cei 6.800 de lei, acestuia i se va impozita 30% din suma de 31.000 de lei, adică 9.300 de lei. Așadar, Valer Dorneanu va rămâne cu o pensie de 28.500 lei, adică 5.600 euro pe lună, potrivit newsweek.ro.

Tudorel Toader are o pensie de 493.000 de lei pe an, ceea ce înseamnă că încasează lunar 41.800 de lei. Prin tăierea cu 30%, fostul ministru al Justiției va rămâne cu o pensie de 29.700 de lei pe lună, adică 6.000 euro.

Se interzice cumulul pensie-salariu

Vă reamintim că premierul Marcel Ciolacu a susținut, săptămâna trecută, în ședința de plen dedicată învestirii noului cabinet, că noul Guvern va elimina cumulul de pensie-salariu de la stat.

„Acest nou Guvern trebuie să își asume cu mult curaj legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat. Înainte de a-mi da votul vă anunț: Susțin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari! Este singura soluție pentru a avea legitimitate, pentru a tăia apoi toate pensiile speciale.”, a spus Marcel Ciolacu.

Coaliția de guvernare are în vedere două variante pentru reducerea veniturilor mari de la stat, interzicerea cumulului pensie – salariu de la stat şi impozitarea suplimentară a venitului care depăşeşte salariul brut al preşedintelui ţării. Potrivit lui Marcel Ciolacu, cea mai corectă variantă ar fi impozitarea.

„Din punctul meu de vedere, sunt cazuri în care faci cumul de pensie, dar ai o pensie de 2.000 de lei şi eşti şi portar la o Primărie. Eu nu pot lua acelui om dreptul de a munci sau de a cumula pensia cu salariul, astfel încât îşi acoperă minimum necesar familiei.

Vorbim de cumulul de salariu şi pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul depăşeşti, de exemplu, salariul brut al preşedintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii, dacă este constituţional, să faci acest lucru, este normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Proiectul ar putea să fie discutat într-o sesiune extraordinară a Parlamentului, convocată în timpul vacanței. Dacă va fi promulgată, noua lege va afecta 20.000 de persoane și va aduce o economie bugetară de 200 de milioane de lei pe an.