Acțiunile celor mai mari companii de social media, prinse în indicele Global X Social Media Index ETF (SOCL), au suferit ieri cele mai mari scăderi din ultimele 17 luni, de 4,3% pe medie, transmite Yahoo Finance.
Cele mai dramatice pierderi le-au suferit Facebook, LinkedIn, Netflix, Yelp, Pandora și Groupon, care s-au prăbușit cu circa 5% sau mai mult, după ce în acest an au consemnat creșteri de la 40% la 400%.
“Are sens. S-a atins un nivel anume al fricii…”, spune Jeff Macke, invitat la Breakout de Yahoo Finance, el adăugând că se încearcă marcarea câștigurilor uriașe acumulate în acest an de majoritatea companiilor din Social Media. “Cu cât a fost câștigul mai mare în acest an, cu atât a fost mai mare reculul de acum”, spune el.
Practic, un grup de patru acțiuni au crescut atât de pronunțat în acest an încât s-au detașat la mare distanță de restul pieței. Este vorba de Facebook, LinkedIn, Netflix și Tesla care au înregistrat creșteri nesustenabile, de 200% pe medie, față de piața per ansamblu care a avansat cu 20%.
Aceste valuri de vânzări au intervenit și pe fondul faptului că managerii de fonduri au căutat să marcheze din câștiguri cât piața mai e fierbinte. Totodată, scăderile ample de marți au fost accentuate și de ordinele stop-loss care s-au activat automat de la un nivel al pierderilor încolo.
Facebook a încheiat ședința cu cea mai mare scădere din ultimele luni, de 6,7%, în condițiile în care avansul din acest an se menține la peste 80%. În cazul LinkedIn, căderea a fost de 6,1%, însă acțiunile rețelei sociale au încă un câștig  de 111% de la începutul anului.
De asemnea, Yelp s-a prăbușit ieri cu 7,6%, dar încă păstrează pentru acest an un câștig de 255%. În cazul Netflix, acțiunile au încheiat în coborâre cu 5%, dar au rămas pentru acest an cu un avans de 246%. Tesla Motors rămâne însă campioana câștigurilor din acest an, cu 418%, chiar dacă ieri a pierdut 4,6%.