Așadar, șoferii vor rămâne fără permis auto sau dovada înlocuitoare a acestuia și în cazul consumului de alcool sau de alte substanțe psihoactive după producerea unui accident rutier.

Este vorba despre un proiect de OUG inițiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). În schimb, proiectul va da posibilitatea celor condamnați definitiv pentru această faptă să dea un alt examen pentru obținerea permisului.

Acești șoferi ar putea rămâne fără permis auto

Mai precis, proiectul ce vizează modificarea Codului Rutier introduce în lista infracțiunilor pentru care se reține permisul auto și consumul de alcool sau de alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație.

În aceste situații se va emite o dovadă înlocuitoare a permisului auto fără drept de circulație. Același proiect de ordonanță va da posibilitatea persoanelor aflate în această situație de a se prezenta la examenul pentru obținerea permisului de conducere.

Totuși, trebuie îndeplinite mai multe condiții. Este vorba despre următoarele situații:

  • au trecut șase luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate;
  • a trecut un an de la data grațierii totale ori a restului de pedeapsă, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei;
  • a intervenit amnistia;
  • interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță a fost executată integral ori executarea acesteia a încetat în alt mod prevăzut de lege;
  • a intervenit reabilitarea.

Proiectul de OUG se află în dezbatere publică. Pentru a se aplica, acesta trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.

Un alt proiect de lege îi vizează pe șoferii care încalcă legea în trafic

Un alt proiect de lege vine cu schimbări importante pentru șoferii care încalcă legea. Aceștia ar putea fi amendați și în baza imaginilor surprinse de camerele de bord și de supraveghere.

Proiectul a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Administrației și Internelor. Totodată, prevede sancțiuni severe și creșterea perioadei de suspendare a permisului, în anumite condiții.

În proiect este trecut mai exact că „polițistul rutier poate constata contravenții și cu ocazia verificării unei sesizări cu privire la o posibilă faptă de nerespectare a unei reguli de circulație de către un conducător de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, a cărei producere a fost percepută de către un alt participant la trafic și surprinsă de acesta într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”.

Astfel, din document se poate observa că anchetatorii vor putea da sancțiuni doar în baza imaginilor primite. Este vorba aici de martori, persoane fizice sau chiar autorități locale și administratori ai drumului.