Vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, deputatul independent Marin Anton (fost PNL), susţine modificarea Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare în sensul sprijinirii producătorilor şi comercianţilor români. În opinia sa, 'pentru a încuraja produsele româneşti să se vândă în magazine specializate în pieţe, supermarketurile trebuie închise de sâmbătă de la ora 14,00 până luni dimineaţă'.

Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei, a anunţat că o primă formă a proiectului de lege de modificare a Legii 321, care să exprime un punct de vedere comun al membrilor Comisiei de agricultură, va fi finalizat în trei săptămâni şi va fi dezbătut într-o altă întâlnire.

Preşedintele Confederaţiei Asociaţiilor Ţărăneşti din România, Alin Bogdan Buzescu, a spus că închiderea hipermarketurilor în weekend ar fi 'o soluţie pentru a reda producătorului român ce merită în raport cu munca pe care o depune'.

'Publicul larg poate beneficia astfel de produse ecologice naturale. Nu reuşim să intrăm în hipermarketuri. Se impun preţurile la diverse produse, iar capacitatea administrativă a noastră este destul de redusă. În ultimii 20 de ani am reuşit să refacem un pic din organizarea producătorului român din 1938. Nu găsim un hipermarket deschis în weekend nicăieri în Europa', a adăugat Buzescu.

El a explicat că 3,8 milioane de gospodării ţărăneşti din România pierd mai mult de jumătate din producţie pentru că nu reuşesc să o vândă.

Directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, Delia Nica, a susţinut că închiderea hipermaketurilor în weekend ar avea ca efect reducerea personalului. Nica a respins acuzaţia potrivit căreia hipermarketurile ar impune preţul producătorilor şi a arătat că micii producătorii nu au acces în hipermarketuri pentru că nu sunt organizaţi în asociaţii mai mari.

'Este greu să preiei de la cineva din curte 50 de kg sau 100 de kg, de la cineva din curte sau 10 porci sau 2 oi. Producătorii mici trebuie organizaţi în organizaţii mari aşa cum există peste tot în Europa (…) şi fie îndeplinite condiţiile sanitar veterinare de calitate şi de preţ cerute de client', a explicat Nica.

SURSA: Agerpres