Ministerul portughez al Infrastructurii și Locuinței vrea să forțeze proprietarii de locuințe vacante să le pună la dispoziția chiriașilor pe termen lung, la costuri economice, pentru a corecta criza tot mai mare a locuințelor.

În timp ce guvernul susține că măsura va rezolva problema lipsei de locuințe la prețuri accesibile, proprietarii de imobile spun că aceasta le încalcă drepturile constituționale. Asociația portugheză a dezvoltatorilor și investitorilor imobiliari o numește chiar „un atac” la adresa proprietății private.

Ministrul Locuințelor, Marina Goncalves, a apărat decizia, spunând: „Statul nu intră și ocupă casele oamenilor”, dar apoi a spus „avem măsuri care vor fi luate”.

„O locuinţă neocupată trebuie folosită în scopul pentru care a fost creată”, a spus Marina Goncalves într-un interviu pentru postul de televiziune SIC.

Portugalia a avut probleme financiare pentru o perioadă destul de lungă

Portugalia a rămas la capătul cel mai sărac al spectrului din Europa de Vest pentru o perioadă destul de lungă de timp. În urma crizei financiare și a unui plan de salvare din 2011 din partea Uniunii Europene, Portugalia a reușit să strângă 7,3 miliarde de dolari prin intermediul vizei de aur, înființată în urmă cu un deceniu pentru a atrage investiții din afara UE, 90% din această sumă fiind direcționată către sectorul imobiliar, potrivit Bloomberg.

În timp ce Portugalia a atras un val susținut de investitori străini bogați, comunitățile se confruntă acum cu un stoc redus de locuințe și cu prețuri ridicate, ceea ce înseamnă că aceiași localnici care se confruntau cu dificultăți financiare în urmă cu 10 ani suferă și mai mult.

Prețul mediu al unei locuințe a crescut cu aproape 200%

În 2015, prețul mediu al unei locuințe pe metru pătrat în capitala Lisabona a fost de 1.300 de euro. Până în 2023, acesta a explodat cu aproape 200%, ajungând la 3.800 de euro, iar guvernul portughez estimează că 730.000 de locuințe rămân nefolosite.

Săptămâna trecută, premierul Antonio Costa a anunțat că Portugalia va înceta să mai elibereze noi vize pentru aur, ca parte a eforturilor sale de a reduce criza imobiliară. În plus, planul „Mai multe locuințe” al țării vizează limitarea creșterii chiriilor, accelerarea obținerii de noi autorizații de construcție și interzicerea tuturor noilor închirieri pe termen scurt în orașe. Măsurile sunt încă în discuție, iar unele vor necesita aprobarea Parlamentului.