Parlamentul European a adoptat un proiect ce vizează simplificarea accesului la serviciile publice și private din întreaga Uniune Europeană prin intermediul unui instrument numit portofel digital. Scopul este eliminarea birocrației, a cozilor și a timpului pierdut. Această măsură oferă cetățenilor un sistem facil de utilizat în orice comunitate.

Cu toate acestea, utilizarea acestui portofel digital nu va fi obligatorie. Este un instrument opțional pentru cetățeni.

Prin intermediul telefoanelor mobile, cetățenii vor putea să-și confirme identitatea. Va exista opțiunea să distribuie documente electronice direct din acest portofel digital. Inițiativa vine în urma aprobării portofelului digital de către europarlamentari, după trei ani de dezbateri. Scopul declarat este de a facilita accesul la serviciile publice și private în întreaga Uniune Europeană.

Utilitatea portofelului digital

Implementarea eID, identitatea digitală europeană, urmărește digitalizarea societății europene. Astfel, în viitorul apropiat, fiecare cetățean european sau companie din UE va putea beneficia de un portofel digital. Acesta va fi asociat identității digitale naționale a persoanei. El va oferi posibilitatea europenilor de a deschide conturi bancare. Cu ajutorul lui se pot face înscrieri la universitate. În plus, se vor putea stoca rețete medicale și multe altele. În plus, portofelul digital va asigura protecția datelor personale ale cetățenilor.

Acest portofel digital va permite salvarea documentelor precum buletinul, permisul de conducere, cardul de credit, certificările educaționale și multe altele, facilitând soluționarea rapidă a diverselor probleme din viața de zi cu zi.

Pas semnificativ în procesul de transformare digitală a societății

digitalizare
Un pas important spre digitalizare / SURSĂ FOTO: Dreamstime

Mathieu Michel, secretar de stat belgian pentru digitalizare, simplificare administrativă, protecția vieții private și reglementare în domeniul construcțiilor a dat detalii în acest sens. El a explicat că adoptarea regulamentului european privind identitatea digitală reprezintă un moment semnificativ în procesul de transformare digitală a societății. Furnizarea cetățenilor a unui portofel digital european unic și securizat, menținând totodată controlul complet asupra datelor personale, marchează un pas esențial înainte pentru Uniunea Europeană.

„Aceasta va stabili un standard global în domeniul digital și va întări securitatea în cadrul interacțiunilor online. De asemenea, prin orientarea către nevoile cetățenilor, regulamentul european privind identitatea digitală contribuie la îmbunătățirea și simplificarea considerabilă a accesului la serviciile publice online.

Cetățenii nu ar trebui să fie obligați să se confrunte cu complexitatea birocratică și instituțională“, a subliniat Mathieu Michel, secretar de stat belgian pentru digitalizare, simplificare administrativă, protecția vieții private și reglementare în domeniul construcțiilor”, a spus Mathieu Michel.

La ce este util un portofel digital

Portofelul digital votat de PE va fi util în multiple situații, oferind posibilitatea de a folosi cartea de identitate digitală europeană pentru:

  • Accesarea serviciilor publice, cum ar fi solicitarea unui certificat de naștere, a certificatelor medicale sau cererea de schimbare a adresei.
  • Deschiderea unui cont bancar.
  • Depunerea declarațiilor fiscale.
  • Înscrierea la o universitate din propria țară sau dintr-o altă țară UE.
  • Stocarea unei rețete medicale care poate fi utilizată oriunde în Europa.
  • Verificarea vârstei posesorului.
  • Închirierea unei mașini cu un permis de conducere digital.
  • Rezervarea și cazarea la un hotel.

Este important de menționat că utilizarea portofelului digital este voluntară. Cei care nu doresc să-l folosească nu vor fi discriminați, conform Consiliului UE.

Măsura trebuie aplicată până în 2026 în toată UE

Până în 2026, fiecare țară din UE va trebui să ofere cetățenilor săi un portofel digital. Acesta trebuie să fie compatibil cu cel utilizat în alte state membre ale Uniunii Europene. În plus, fiecare țară va dezvolta mecanisme de validare pentru a asigura autenticitatea și valabilitatea portofelului digital.

Portofelul digital va fi emis, utilizat și retras gratuit. Tranzacțiile realizate prin intermediul portofelului digital vor fi disponibile atât online, cât și offline. Cetățenii vor avea control asupra informațiilor pe care le împărtășesc. Obiectivul Uniunii Europene este ca, până în 2030, cel puțin 80% dintre cetățenii europeni să utilizeze identitatea digitală pentru serviciile publice esențiale.