Zona Expoziţiei, unde va începe acest proiect, a devenit cel mai fierbinte punct de pe harta imobiliară a Bucureştiului în ultimul an. Aici s-a anunţat construcţia a alte trei clădiri de birouri, 1.000 de locuinţe şi transformarea unor vechi hale expoziţionale în spaţii de închiriat.

Terenul fabricii Compania Industrială Griviţa, amplasat în spatele Romexpo, are o istorie zbuciumată. El a fost tranzacţionat pentru prima dată în 2007 la un preţ de 72,9 mil. euro, fiind unul dintre cele mai scumpe vândute vreodată în România. Cumpărătorul, firma israeliană Rosebud Real Estate, avea planuri ambiţioase pentru acest lot, însă criza i-a condus în insolvenţă, iar terenul a fost predat ciprioţilor de la Bluehouse Capital, care au fost mandataţi să îl vândă şi să recupereze cât mai mulţi bani. Anul acesta s-a început vânzarea pe parcele a terenului de circa şase hectare, la un preţ cu 40% mai mic faţă de cel din 2007.

Dezvoltatorul Globe Trade Centre  a plătit 10,5 mil. euro pe o bucată de 1,5 hectare din fosta fabrică. Investitorul vrea să construiască aici trei clădiri de birouri în valoare de 89 mil. euro. La rândul său, Impact Developer & Contractor a cumpărat o parcelă de 2,2 hectare din acelaşi teren, pentru care a plătit 10,6 mil. euro, plus TVA. Planul companiei este să construiască pe lotul achiziţionat un asamblu rezidenţial cu 600 de apartamente.

CITITI SI Cel mai prolific investitor imobiliar, salvat de americani, pregăteşte prima dezvoltare după 8 ani de pauză

Cel mai râvnit teren din Bucureşti: Impact a cumpărat o bucată din el şi face 600 de apartamente

Lotul de circa 2,3 hectare rămas nevândut a fost folosit de Bluerose, firmă controlată acum de Bluehouse, ca participaţie în parteneriatul făcut cu Portland Trust.

„Nu am cumpărat terenul, însă obligaţiile de investiţii pe care le avem echivalează cu achiziţia. Sperăm ca anul acesta, după obţinerea autorizaţiilor, să începem construcţia a trei clădiri de birouri de dimensiuni diferite. Proiectul va fi terminat în mijlocul anului 2019“, a declarat Robert Neale, proprietarul şi directorul general al Portland Trust.

 

Chiar dacă Planul Urbanistic de Detaliu obţinut pentru acest teren permite construcţia unor turnuri de până la 30 de etaje, Neale spune că nu va ajunge la această înălţime, deoarece companiile care închiriază spaţii de birouri preferă imobile cu regim redus de înălţime, în care pot lucra cât mai mulţi oameni.

Portlant Trust este unul dintre cei mai prolifici dezvoltatori de clădiri de birouri, cu şase centre de birouri realizate în Bucureşti până acum, în urma unor investiţii de circa 400 mil. euro.

Tot în zonă

În apropiere de acest teren se pregăteşte construcţia unui nou cartier rezidenţial. Antreprenorii maghiari Péter şi Gábor Futó, tată şi fiu, au revenit pe piaţa imobiliară din România prin intermediul companiei lor Futureal, după ce s-au retras odată cu venirea crizei. Ei au plătit recent 3,7 mil. euro pe un teren ce a aparţinut producătorului de mezeluri Medeus, aflat în insolvenţă. Fosta fabrică, aflată lângă cartierul ANL Romexpo, va fi demolată şi în locul ei se va construi un cartier cu 400 de apartamente.

CITITI SI Fostele fabrici reintră în atenţia dezvoltatorilor de locuinţe

De asemenea, antreprenorul ieşean Iulian Dascălu, unul dintre cei mai mari proprietari de malluri din ţară, a făcut primul pas spre Bucureşti şi a achiziţionat o serie de clădiri expoziţionale din cadrul Romexpo. Acordul cu Camera de Comerţ şi Industrie a României, acţionarul majoritar al Romexpo, prevede demolarea imobilelor achiziţionate şi construirea altora noi, din care centrul expoziţional va folosi 3.000 mp ca depozite şi ateliere.

Cert este că zona Expoziţiei s-a transformat în ultimele luni într-un teren de luptă între investitorii imobiliari. Nume importante din piaţă au pariat deja zeci de milioane de euro aici.