Dezvăluirile Prinţului Harry ar putea însemna sfârşitul monarhiei britanice, avertizează un biograf al Regelui Charles.

Prinţul Harry, acuzaţii fără precedent la adresa Casei Regale britanice

„Autobiografia prințului Harry ar putea însemna începutul sfârșitului monarhiei. Sunt vitale clarificări din partea palatului Buckingham, având în vedere lipsa actuală de încredere în stat și ascensiunea extremismului”, afirmă biograful.

În cartea respectivă, intitulată „Spare” (rezerva – n.r.), Prinţul Harry o acuză inclusiv pe mama sa vitregă, Regina consoartă Camilla, că transmite tabloidelor bârfe și indiscreții despre ei de mai bine de 20 de ani.

„Problema este relația dintre anumiți membri ai Familiei Regale și presa tabloidă. Unii au decis să se bage în pat cu Diavolul ca să-și reabiliteze propria imagine. Dar când asta se întâmplă în detrimentul familiei mele, atunci trag linia”, spunea Harry într-un interviu recent pentru promovarea cărţii sale.

„Scrii în carte că (actuala regina consoarta) Camilla a început o campanie în presa britanică pentru a-și netezi calea către căsătorie. Și adaugi: Chiar am vrut să fie fericită. M-am gândit că poate, dacă e fericită, va fi mai puțin periculoasă. În ce fel era periculoasă?”, îl întreabă pe Harry jurnalistul Anderson Cooper.

Răspunsul dat de Prinţul Harry: „Din cauza nevoii ei de a-și reabilita imaginea și, implicit, din cauza legăturilor pe care și le-a făcut în presa britanică.

În ziua morții Reginei, familia mea a avut cea mai oribilă reacție față de mine. Toți membrii familiei care se aflau la Windsor și Ascot au urcat într-un avion, un aparat cu 12, poate 16 locuri.

Nu (mi-au oferit şi mie un loc – n.r.) Am întrebat: Nu suntem aici ca să celebrăm viața bunicii mele și s-o jelim? Nu putem măcar acum să ne purtăm ca o familie?”

Harry vorbeşte despre împăcare, dar ea ar putea deveni imposibilă

Este greu de crezut că va mai putea exista o împăcare, iar consecinţele ar putea fi cu adevărat surprinzătoare la nivelul Familiei Regale.

„Este o amestecătură de acuzații, emoții, bârfe obscene din familie. Pe de altă parte, când Harry spune că vrea împăcare este foarte greu de înțeles cum mai este posibilă reconcilierea.

A dezvăluit conversații și scene private și fiecare membru al Familiei Regale de acum înainte se va întreba inevitabil, atunci când vorbește sau are de-a face cu Harry, dacă nu cumva conversația lor va apărea în următorul interviu.

O fi spunând Harry adevărul, așa cum îl vede el, dar vor exista consecințe, probabil nemaivăzute până acum”, afirmă jurnalistul CNN Richard Quest.

Cota de popularitate a Prinţului Harry s-a prăbuşit după toate aceste dezvăluiri

Iar toate aceste dezvăluiri, atât din carte, cât şi din interviuri, au provocat o prăbuşire a popularităţii a fiului cel mic al Regelui Charles şi al regretatei Prinţese Diana.

Aproape două treimi (64%) dintre britanici au o părere negativă despre Prinţul Harry, în creştere de la 58% în luna mai. Cota de popularitate a acestuia este astfel la cel mai prost nivel atins vreodată.

Numai un sfert (26%) dintre britanici mai au acum o părere pozitivă despre Harry, indică sondajul YouGov, citat de agenţia dpa.

În rândul tinerilor britanici cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani, proporţia opiniilor pozitive şi negative în legătură cu fiul cel mic al regelui Charles al III-lea este egală (41%).